Ticari bankalarda müşteri bazlı karlılık analizi ve uygulaması
Customer based profitability analysis in commercial banks and application
  1. Tez No: 291512
  2. Yazar: ARZU ARZOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ŞAKRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri karlılık analizi, ticaret bankacığı, karlılık standartları, müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati, Customer profitability analysis, commercial banking, standards of profitability, customer satisfaction, customer loyalty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmayla; müşteri kârlılığı analizi uygulamalarının genel olarak benimsendiği ve yaygın olarak uygulanmaya başladığı bir sektör olduğu kabulünden hareketle, Türkiye'de faaliyet gösteren ve faaliyet alanı ticari bankacılık olan banka işletmelerinde ne düzeyde yaygınlaştığı ve uygulamanın şekillendiğine yönelik bir tespit amaçlanmıştır.Bu amaç çerçevesinde, bankalarda müşteri kârlılık analizleri uygulamalarının durumu Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bankaların kurumsal segment müşterilerine hizmet veren banka çalışanları üzerinde yapılan bir araştırma ile ortaya konmaya çalışılmış ve yapılan araştırma sonuçlarıyla müşteri bazlı kârlılık çalışmalarının, ticari bankalarda öneminin arttığı, uygulamaların yaygın olarak benimsendiği çalışma sonuçlarıyla ortaya konmuştur. Benzer ya da diğer sektörlerde müşteri kârlılık analizi uygulamalarının nasıl şekillendirilebileceği ayrıca önem taşıyan konular olup; önerimiz, yapılacak yeni çalışmalarda bu konular yanında, müşteri bazlı analizlerin diğer sektörler bazında uygulanabilirliğine odaklanılması yönündedir.
Özet (Çeviri)
In this study, customer profitability analysis, applications began to be implemented and widely adopted in general the adoption of an industry movement, active in Turkey and scope of commercial banking for the bank enterprises are formed in an aim to determine what level, widespread, and the application.For this purpose, commercial banks operating in Turkey are state of application of customer profitability analysis segment of corporate employees serving customers on the bank tried to put forward with a survey of customer-based profitability and results of the research work, the importance of commercial banks increased, the applications are widely adopted the results of the study are presented.