Mavi ladin (Picea pungens engelm.)'in farklı çeşitlerinin in vitro'da bitki rejenerasyon kapasitelerinin araştırılması
In vitro investigation of regeneration capability from different of blue spruce (Picea pungens engelm.)
- Tez No: 291705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mavi Ladin, Konifer, In Vitro, Çoğaltım, Blue Spruce, Conifers, Clonal, In Vitro, Propagation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Park-bahçe ve peyzaj düzenlemelerinin önemli aktörlerinden Mavi Ladin (Picea pungens hoopsi), Türkiye'de ağırlıklı olarak ithal edilen bitkiler arasında yer almakta ve Türkiye'de doğal olarak yetişmemektedir. Ülkemizde bulunmayan ya da yetişmesi zor olan bitkilerin yüksek fiyatlarla ithal edilmesi ülkemiz ekonomisine olumsuz etki yapmaktadır. Bu çalışmada in vivo `da yetişen bitkinin yaprak eksplantları toplanıp yüzey sterilizasyonu yapıldıktan sonra oksin ve sitokininlerin farklı kombinasyon ve konsantrasyonlarını içeren bazal MS ortamında alt kültüre alınmış ve ortama % 2 sakkaroz ile %0.5 agar ilave edilmiştir. Kültürler 25 °C±1 ısıya sahip klima odalarında 16 saat ışık rejimi altında muhafaza edilmiştir. Kallus teşviki en iyi 0,1mgl-1 1-Naftalin asetik asit + 7.0 mgl-1 6-Benzilaminopurin ilave edilen bazal MS ortamında gözlenirken, 0,5mgl-1 1-Naftalin asetik asit + 3.0 mgl-1 6- Benzilaminopurin ve 0,5mgl-1 1-Naftalin asetik asit + 7.0 mgl-1 6- Benzilaminopurin içeren bazal MS ortamında ise somatik embriyogenezis 8 hafta içinde elde edilmiştir. Ancak kallus ve embriyolar 2-3 hafta içinde kahverengine dönmüş olup, en ideal kallus ve embriyo indüksiyonu 5-15 Mayıs arasında 5-6 yaşındaki ağaçlardan toplanan örneklerden elde edilmiştir. İthal edilen mavi ladinin in vitro klonal çoğaltımı çok zorluklar çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most popular conifers of park, garden and landscape architecture is blue spruce (Picea pungens hoopsi) which is imported plants, is not native plant of Turkey. Import ornamental plants dependence makes come at very high financial cost. In this study, after surface sterilization, in vivo leaf explants of plant were cultured on basal MS medium containing at various combination and concentration of cytokinines and auxins supplemented with 2% sucrose and 0.5% agar as solidifying agent. These cultures were maintained in the climate room at 25 °C±1 temperature with 16 hours fluorescent Although callus induction was the best on 0,1mgl-1 1-Naphthaleneacetic acid + 7.0 mgl-1 6-Benzylaminopurine, somatic embryogenesis were developed on 0,5mgl-1 1-Naphthaleneacetic acid + 3.0 mgl-1 6-Benzylaminopurine and 0,5mgl-1 1-Naphthaleneacetic acid + 7.0 mgl-1 6-Benzylaminopurine approximately in 8 week. However callus and embryos were turned to brownish in two-three weeks, specimens collected from 5-6 years adult trees between May 5-15 was suitable for inciting calli and embryogenesis. Imported blue spruce was very recalcitrant plant for clonal propagation via in vitro tissue culture.