Türkiyede'ki enerji hammaddeleri boru hattı taşımacılığında iş güvenliği ve sağlığı uygulamaları
Occupational safety and healty practices in pipeline transportation of energy raw materials
- Tez No: 291709
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Accidents, Mining Engineering and Mining, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altın kurallar, AB mevzuatı örnekleri, Examples from European Community legislation, Golden rules
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Enerji şirketleri zaman içerisinde kendi işletmelerinde meydana gelen iş kazalarından yola çıkarak dünya üzerindeki işletmelerinde uygulamak üzere kurallar benimsemiştir. Bu kurallarla çalışanların, tehlikesi bilinen bir faaliyet yerine getirilirken faaliyetin riskine uygun önlemlerin alınması ve sonuçta herhangi bir kazaya maruz kalınmaması hedeflenmiştir. Bu tez kapsamında iş güvenliği ve sağlığının enerji sektöründeki uygulama örnekleri ile enerji firmalarının sağlıklı ve emniyetli çalışma ortamının sağlanması için uygulamakta olduğu kuralların ülkemiz ve Avrupa Birliğine üye ülkelerin mevzuatları ile değerlendirilmesine yer verilmiştir.Tezin birinci bölümünde Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı tanıtılmış, ikinci bölümde kazalar, oluşum ve önleme süreçlerine, üçüncü bölümde ise risk değerlendirme tanımı ve sürecine değinilmiştir. Dördüncü bölüm iş güvenliğinde uyulması benimsenen altın kurallara ayrılmıştır. İş izni, yüksekte çalışmalarda güvenlik ve kapalı alanlarda çalışmalarda güvenlik, sırasıyla, beşinci, altıncı ve yedinci bölümlerde açıklanmıştır. Yangın güvenliği sekizinci bölümde, elektrikli çalışmalarda güvenlik dokuzuncu bölümde verilmiştir. Onuncu bölümde kişisel koruyucu donanım ve ilgili mevzuat anlatılmıştır. Onbirinci ve onikinci bölümlerde makine güvenliği ve işyerinde nakliye güvenliği ilkeleri bulunmaktadır. İşyeri sağlık, güvenlik ve refah yönetmeliklerine onüçüncü bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Over time, energy companies have adopted particular rules to implement on their own plants, which are spread over the globe, based on accidents occurring in their own establishments. With these rules is aimed to take appropriate measures against risks of activities with known dangers and ultimately not to be exposed to any accidents. Within the scope of the thesis, current regulations and examples of occupational health and safety practices, which are applied towards achieving a healthier and safer working environment, in the energy sector are given by mutually evaluating legislative rules in force both in our country and in the member countries of the European Union.In the first chapter Baku-Tbilisi-Ceyhan pipe-line is introduced. In the second chapter accidents, their occurrence and prevention processes are mentioned. The third chapter refers to description and process of risk assessment. The fourth chapter is devoted to golden rules that are adopted to comply with in operational safety and health. Permit-to-work, safety in working at heights and safety in working in confined spaces are given in the fifth, sixth and seventh chapters, respectively. Fire safety and electrical safety at work are mentioned in the eighth and ninth chapters, respectively. In the tenth chapter is explained the personal protective equipment and associated legislation. Principle rules of using work equipment and machinery safely and workplace transport safety are given in the eleventh and twelfth chapters. Workplace (Health, Safety and Welfare) regulations are referred in the thirteenth chapter.