Karmaşık kafes kirişlerde kullanılan farklı karmaşık elemanların çubuk kuvvetlerine etkisinin statik analizi
Static analysis of the rod forces of the lattice beams in the face of using different complex elements
  1. Tez No: 291717
  2. Yazar: YELDA AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAHAVAT HANALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kafes kiris, sabit yük, hareketli yük, karmasık eleman, izostatikkafes kiris, hiperstatik kafes kiris, ritter yöntemi, simpson yöntemi, Lattice beam, stationary load, moving load, complex element, isostaticlattice beam, hyperstatic lattice beam, Ritter method, Simpson Method
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalısmada sabit ve hareketli yük etkisindeki karmasık kafes kirislerde farklıkarmasık elemanların kullanımının çubuk kuvvetlerine etkisinin statik analizininyapılması amaçlanmıstır.Esas sistem, yüksekliginde karmasık elemanın esas kafes kirisin içinde olması,yüksekliginde karmasık elemanın esas kafes kirisin dısında olması, yüksekligindekarmasık elemanın esas kafes kirisin dısında olması, yüksekliginde üçgen karmasıkelemanın esas kafes kirisin dısında olması hallerine göre; Ritter ve Simpsonyöntemlerini uygulayarak kafes kirislerde olusan çubuk kuvvetleri degerleribulunmustur; incelemede MATLAB bilgisayar programı kullanılmıstır.Dıs ve iç karmasık elemanlı karmasık kafes kiris çubuklarında sabit ve hareketliyüklerden olusan çubuk kuvvetleri karsılastırıldıgında, dıs karmasık elemanlı kafeskirisin çubuklarındaki normal kuvvetlerin içtekilere göre önemli derecede ( ortalama%23,8 ) azaldıgı görülmektedir.Kafes kirislerde farklı karmasık elemanlara göre bulunmus çubuk kuvvetdegerleri karsılastırılmıs; sonuçlar tablo ve grafiklerle sunulmustur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to analyse the rod forces of the lattice beams byusing complex elements inside and outside of the lattice under stationary and movingloads.The main lattice system is changed by adding complex elements inside andoutside of the cage beam.Hence, four different lattice beams were made as follows:Lattice beam together with complex elements inside of the lattice in h/2 height; latticebeam together with complex elements of the lattice in h/2 height; lattice beam togetherwith complex elements outside of the lattice in h/4 height; lattice beam together withcomplex triangular elements outside of the lattice in h/4 height lattice beams werecomputed in Matlab by using Ritter and Simpson methods.Under stationary and moving loads the normal forces of the rods in differentlattice beams were compared.It was seen that the normal forces of the bars of the latticebeams which has complex elements outside the lattice decreased significantly(average%23.8)in comparison with the lattice beams which has complex elements inside of it.The rod load forces of the main lattice beam and lattice beams together withcomplex elements were compared and results were presented in tables and graphics.