Input-output modeling for Ankara water supply system
Ankara su temini sistemi için girdi-çıktı modellemesi
- Tez No: 37
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Girdi-Çıktı Modeli, Su Kaynakları, Su Temini Sistemi, Eniyileme, Input -Output Model, Water Resources, Water Supply System, Optimization
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde Girdi-Çıktı Modeli ve onun su kaynakları sistemleri için kullanımı incelenmiştir. Sistem analizi çalışmalarında girdi-çıktı modelinin uygulanması karmaşık bir sistemin daha anlaşılabilir şekilde tanımlanmasını sağlar ve planlama ve işletme kararlarını kolaylaştırır. Kaynak taraması, modelin yapım aşamaları ve faydaları örneklerle verilmiştir. Örnek çalışmada Ankara'nın şimdiki ve gelecekteki su temini sistemleri modellenmiştir. Ankara su temini sis teminin elemanları hakkında bilgi verilmiştir. Tezin son bölümünde, girdi-çıktı modeli kullanılarak Ankara su temini sistemi bir doğrusal programlama problemi olarak tanımlanmış ve en iyilenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis Input-Output Model and its usage for water resources systems are studied. In the system analysis processes the application of input-output models provides a way to determine a complex system in more understandable form and facilitates the planning and operation decisions. The literature review, the construction steps and utility of the model are given with examples. In the case study, the present and the future water supply systems of Ankara are modeled. The information about the components of Ankara water supply system are given. In the last part of thesis, by using the input-output model Ankara water supply system is determined as a linear programming problem and optimized.