Trakya havzası'nın potansiyel alan ve sismik veri kullanılarak incelenmesi ve modellenmesi
Investigation and modeling of Thrace basin using potential field and seismic data
- Tez No: 291756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thrace Basin, 2.5-D Model, 3-D Model, Analytical Signal, Upward Contunation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ülkemizde ekonomik değerde petrol ve doğal gaz üretimi yapılan başlıca birkaç bölge vardır. Bunların en önemlilerinden biri de Trakya Havzası'dır. Bu tezde, hidrokarbon oluşumu ile doğal gaz potansiyeli yönünden önem taşıyan Trakya Havzası'nın jeolojisi incelenmiştir. Gravite ve manyetik anomaliler 2.5 boyutlu ve 3 boyutlu yöntemlerle, sismik kesitler ve kuyu verileri kontrolü ile modellenmiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin jeolojik ve tektonik açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduğu göz önünde bulundurulursa yer araştırmalarının bölgesel olarak yapılması gerekir. Bu amaçla genel bir yaklaşımla yapılan Türkiye'nin gravite ve manyetik anomali değerlendirilmesine bölgesel olarak bir katkıda bulunulmak istenmiştir.Gravite anomali haritasının 1 km'den 5 km'ye kadar yukarı uzanım haritaları hazırlanmıştır. Uzanım haritalarına analitik sinyal uygulanarak, yukarı uzanım analitik sinyal haritaları hazırlanmıştır. Trakya Havzası ve temele ait P dalgası hızları sonik loglardan elde edilmiştir. Daha sonra bu hızlar yoğunluğa dönüştürülerek 2.5 boyutlu ve 3 boyutlu gravite modellerinin oluşturulmasında kullanılmıştır. Modeller jeoloji ile karşılaştırıldığında havzanın en derin kısmının Hamidiye'nin kuzeyi ile Lüleburgaz civarında ortalama 8 km olduğu tespit edilmiştir.Manyetik anomali haritasına kutba indirgeme, yukarı uzanım ve analitik sinyal yöntemleri uygulanmıştır. Bunun sonucunda bölgenin batısında yoğun olarak gözlenen derin kaynaklı anomalilerin paleo yükselim olduğu önerilmiştir.Istranca Masif'inde metamorfik temel yüzeyde gözlenmektedir. 3-B'lu gravite modelde gözlenen 2-3 km arasında değişen havza kalınlığının Istranca Masifi'nin altında sedimanların varlığı görüşü ile açıklanmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Trakya Havzası, 2.5-B'lu Model, 3-B'lu Model, Analitik Sinyal, Yukarı Uzanım
Özet (Çeviri)
There are certain regions where oil and natural gas amount is sufficient to create an economic value. One of the most significant sites of such kind is Thrace Basin. In this thesis, the geology of Thrace Basin is investigated in respect of natural gas potential with hydrocarbon formation. The gravity and magnetic anomalies were modelled in 2.5-D and 3-D methods with the seismic and borehole data control. In the meanwhile, it is very evident that ground studies should be done on regional basis taking into account that Turkey features a quite complex structure both geologically and tectonically. In this respect, this thesis aims at bringing a regional contribution to the overall gravity and magnetic anomaly assessment of Turkey.Upward continuated gravity anomaly maps from1 km to 5 km were prepared. Analytic signal was applied to continuated maps and upward contunated analytic signal maps were prepared. Velocity data were acquired from well sonic log data and depth model was formed. When such data was compared geology, it was determined that the deepest section of the basin is 8 km to the north of Hamidiye and around Lüleburgaz.Reduction to the pole, upward continuation and analytic signal techniques were employed to the magnetic data. As a result, it was suggested that the source of deep anomalies that are observed to the west of the region is the paleohigh.Metamorfic basement is observed at surface on Istranca 2 to 3 km thickness of basin seen on the 3-D model is explained with the presence of sedimentary units beneath Istranca.