Prostat kanseri tedavisinde üç boyutlu konformal ve yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniklerinin karşılaştırılması
The comparison of three dimensional conformal and intensity modulated radiotherapy for prostate cancer treatment
  1. Tez No: 291820
  2. Yazar: ASLI YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DİRİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, yoğunluk ayarlı radyoterapi, üç boyutlu konformal radyoterapi, Prostate cancer, conformal radiotherapy, intensity modulated radiation therapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Nükleer Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Prostat kanseri tedavisinde radyoterapinin önemli bir yeri vardır.Son yıllarda radyoterapideki teknolojik geli?melerle birlikte prostat kanseri tedavisinde kullanılan teknikler de hızla ilerlemi?tir.3BKRT'nin geli?mi? bir tekniği olan yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniği de yaygın bir ?ekilde uygulanmaya ba?lanmı?tır.Bu iki tekniğin birbirlerine göre sağladığı üstünlüklerin iyi anla?ılması önem ta?ımaktadır.Bu tezin amacı da üç boyutlu konformal radyoterapi tekniği ile yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniklerinin hedef ve kritik organ dozları açısından değerlendirilmesi temeline dayanmaktadır.Bu çalı?ma ONKO Ankara Onkoloji Merkezi'nde bulunan Prowess tedavi planlama sistemi ile yapılmı?tır.Çalı?mamızda 10 prostat kanseri vakasına hem 3BKRT hem de YART planlamaları yapılmı?tır.Tedavi planlamalarından doz hacim histogramları elde edilerek hedef ve kritik organ dozları ve bu dozları alan hacimler doz hacim histogramları ile belirlenmi?tir. Bütün bu değerlendirmelere göre YART tekniği 3BKRT tekniğine göre hedef organa mümkün olan yüksek dozu verebilme ve kritik organ doz değerlerine göre üstünlük ta?ımaktadır.
Özet (Çeviri)
Radiotherapy has an important role in the treatment of prostat cancer. In recent years, with the development of technology in the radiotherapy, the techniques used in prostat cancer treatment is also developed rapidly. The Intensity Modulated Radiotherapy which is the advanced of the 3DCRT has started to use widely. It is important to understand the advantages and disadvantages provided by both techniques with each other. The aim of the thesis is to evaluate 3DCRT and IMRT tecniques based on the target and the critical organ doses.This thesis is done with the Prowess Panther treatment planning system located in the ONKO Ankara Oncology Center. In our study, 10 prostate cancer patients? treatment plannings are done both with 3DCRT and IMRT. The dose-volume histograms are obtained from treatment plannings and the doses of critical organs and target volumes are figured out. According to all these considerations, IMRT technique has the ability to give highest dose to the target volume while protect critical organ.