Determination of the effect of temperature and carbon dioxide concentratıon on the physical properties of garzan crude oil
Sıcaklık ve karbon dioksit konsantrasyonunun garzan ham petrolünün fiziksel özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması
  1. Tez No: 29262
  2. Yazar: SAHLU DEMBU MARUTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU MEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Carbon Dioxide, Temperature, Pressure, Viscosity, Bubble Point Pressure, Density, Formation Volume Factor, Crude Oil. Selence Code :617.01.Ol iv
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
ÖZ SICAKLIK VE KARBON DİOKSİT KONSANTRASYONUNUN GARZAN HAM PETROLÜNÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN SAPTANMASI Sahlu, Dembu Maruta Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yönetcisi : Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu Ortak Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr Mahmut Parlaktuna Ağustos 1993, 198 sayfa Ham petrol üretiminde ısı ve CÛZ uygulamaların artan ilgi bu uygulamaların ham petrolün fiziksel Özellikleri üzerindeki etkilerine ilişkin veri gereksinimini artırmıştır. Bu çalışmada, sıcaklık ve C02 in Garzan ham petrolünün fiziksel özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Paslanmaz çelikten kör PVT hücresine 54 scf/stb gaz-petrol oranında birleştirilen Garzan petrolü ve Hamitabat doğal gazı, rezervuar petrolünü temsil etmiştir. Daha sonra bu karışım» G02 in değişik mol fraksiyonlarında ve üç değişik sıcaklıkta, 71°, 83° ve 100 C° 160, 185° ve 212 F°> test edilmiştir. Karışımın akmazlık, yoğunluk, kabarcık basıncı, formasyon hacim faktörü, gaz-petrol oranı ve sabit sıcaklıklı sıvısıkıştırılabilme katsayısı gibi fiziksel özellikleri saptanmıştır. Sonuçların analiz edilmesiyle, sıcaklık ve COz konsantrasyonunun ham petrolün şişmesi ve yoğunluğun azalması üzerindeki ortak etkilerinin, sistemin doymamış olduğu koşullarda etkili olduğu görülmüştür. Çalışmanın yapıldığı sınırlar içerisinde COz in etkisinin sıcaklığın etkisine oranla daha fazla olduğu saptanmıştır. Sıcaklık ve C02 konsantrasyonunun her ikisininde ham petrolün akmazlığını etken bir biçimde düşürdüğü ve etkinin yüksek basınç ve sıcaklık değerlerinde daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Basınç düşümüyle ortaya çıkan gazın özgül ağırlığının artması ve hazırlanan numuneye oranla daha fazla gaz-petrol oranının deney bitiminde elde edilmesi, GOz in petrol üzerindeki sıyırma etkisini göstermektedir-. Sonuçta, atmosferik basınçta ve test sıcaklığında geri kalan petrolün akmazlığı, orjinal örnekteki GÖZ miktarı ile artmaktadır. Anahtar kelimeler : Karbondioksit, Sıcaklık, Basınç, Akmazlık, Kabarcık basıncı, Yoğunluk, Formasyon hacim faktörü, Ham petrol Bilim Dalı Sayısal Kodu: 617.01.01 Vİ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECT OF TEMPERATURE AND CARBON DIOKIDE CONCENTRATION ON THE PHYSICAL PROPERTIES OF BARZAN CRUDE OİL SAHLU Dembu Maruta M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Prof.Dr. Tanju MEHMETOSLU Co-Supervisor: Asst.Prof.Dr.Mahmut PARLAKTUNA August, 1993, pages 198 The growing interest in application o-f heat and carbon dioxide in crude oil recovery increases the need -for data of their possible effect on the physical properties of crude oil. in this study, the effect of temperature and carbon dioxide on the physical properties of the recombined Garsan crude oil was investigated. The reservoir oil was represented by recombining Garsan crude oil and Hamitabat natural gas in the blind stainless steel PVT celi at the gas-oil ratio of 54 scf/stb; then the recombined sample was mixed with different mole fractions of Co^and tested at three different temperatures; 71° 85°,and 1OO°C (160°, 185°, i i iand 212~F>. Physical properties of the mixture such as: viscosity, density, bubble point pressure, formation volume factor, gas-oil ratio, and isothermal liquid compressibility coefficient, were investigated. Investigation o-f results shows that the coupled effect of temperature and CO^ concentration on density reduction and swelling o-f the crude oil is significant only as long as the system is in undersaturated condition, and within the range o-f investigation, the ef-fect o-f CO^is more pronounced than that o-f temperature. Both temperature and CO^, ef-fectively reduces the viscos- £. ity of crude oil, but the rate of reduction achived is relatively high at lower temperature and pressure. The increase in the specific gravity of the lifaerated gas with decreasing pressure, and the increase in the amount of flashed gas-oil ratio ta the prepared suggests the stripping effect of CO^,on crude oil. As a resul t, viscosity of the residual oil in the celi at test temperature and atmospheric pressure increased with the amount of CO^ in the original sample.