1-d fireflooding performance predictive model
Tek boyutlu yerinde yakma matematik modeliyle performans tayini
  1. Tez No: 29261
  2. Yazar: RAMAZAN ÖCALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VERSAN KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerinde Yakma İşlemleri, Yerinde Yakma, Performans Tayini, Sayısal Çözüm, Ağır Petrol, Fireflooding Processes, In situ Combustion, Performance Prediction, Numerical Solution, Heavy oil
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZ TEE BOYUTLU YERİNDE YAKMA MATEMATİK MODELİYLE PERFORMANS TAYİNİ ÖCALAN Ramazan Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Mustafa Verşan Kök Eylül 1993, 210 sayfa Bu çalışmada 1 -boyutlu lineer yerinde yakma hibrid (analitik + sayısal) modeliyle, petrol ve gaz üretimleri hesaplanmıştır. Modelde cephesel ilerleme kavramı, enerji ve kütle denklemleriyle birleştirilmiş ve sınır koşulları, sınırlandırmalar ve varsayımlarla kolaylaştırılmıştır. Model denklemleri Ek-A'da detaylı olarak anlatılmıştır. Gerekli fiziksel özelliklerde Ek- B'de verildiği şekilde yapılmıştır. Model Ek-G'de verilen Fortran 77 koduyla yazılan bir programa uyarlanmış, laboratuvar tüp yakma çalışmalarından derlenen veri setleri için çalıştırılmıştır. VYapılan uygulamalar model kurtarıra grafiklerinin özellikle kuru yakma sonuçlarıyla uyumlu olduğunu göstermiştir. Fakat ıslak, yani su enjeksiyonu fazla olan ıslak yakma tarzlarında uyumlu sonuçlar elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 1-D FIREFLQODING PERFORMANCE PREDICTIVE MODEL OCA LAN, Ramazan M.Sc. in Petroleum Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK September, 1993, 210 pages. The oil and gas productions are calculated using a one-dimensional linear fireflooding (in-situ combustion) hybrid (analytical + numerical) model. In the model, frontal advance concept combined with mass and energy balance equations and made easy by boundary conditions, limitations and assumptions. The model equations are described in Appendix A. The required physical property estimations are also done and are described in Appendix B. The model applied onto a program written with FORTRAN 77 code (Appendix G), run for sets of data compiled from the laboratory combustion tube experiments. mThe model runs predicted that the model recovery- histories is in good match with the experimental values for dry combustion modes. But for wet combustion modes where the water injection is high, the results are not in good match.