Elazığ ili yöresinde yetişen bazı Salvia L. türlerinin karyolojik yönden araştırılması
Karyological invesgation on some Salvia L. species growing in Elaziğ
- Tez No: 292708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia, Lamiaceae, Kromozom sayısı, Sitotaksonomi, Karyotip, Salvia, Lamiaceae, Chromosome numbers, Cytotaxonomy, Karyotype
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, Salvia L. cinsinin (Lamiaceae) Elazığ ili yöresinde yetişen altı türünün (S. trichoclada Bentham., S. russellii Bentham., S. palaestina Bentham., S. aethiopis L., S. syriaca L., S. ceratophylla L. ) karyolojik özellikleri incelenmiştir. İncelenen türlerin kromozom çalışmaları için tohumlarından yararlanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonucunda türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak idiyogramları çizilmiştir. Türlerden; S. trichoclada' nın kromozom sayısı 2n=14, S. russellii' nin kromozom sayısı 2n=16, S. palaestina ve S. aethiopis' in kromozom sayıları 2n=22, S. syriaca ve S. ceratophylla' nın kromozom sayıları ise 2n=18, olarak bulunmuştur. Kromozomların; median noktalı (M), median bölgeli (m), submedian (sm) ve subterminal (st) sentromerli oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, karyologic properties of six species of Salvia L.?s genus (S. trichoclada Bentham., S. russellii Bentham., S. palaestina Bentham., S. aethiopis L., S. syriaca L., S. ceratophylla L.), which are grown in Elazığ, were investigated. Seeds of the examined species were benefited from for chromosome studies. In consequence of the studies performed in divisible somatic cells, chromosome counts and karyotype analyses of species were done and idyograms were generated. It is found that among species chromosome number for S. trichoclada is 2n=14, S. russellii is 2n=16, S. palaestina and S. aethiopis are 2n=22, S. syriaca and S. ceratophylla are 2n=18. It is confirmed that the chromosomes are median point (M), median region (m), submedian (sm) and subterminal (st) centromeres.