Bankacılık sektörünün 2007-2008 kriz döneminde bulanık veri zarflama ile incelenmesi
An fuzzy data envelopment analysis to examine the banking sector in 2007?2008 crisis period
  1. Tez No: 292994
  2. Yazar: ARZU SESİGÜZEL CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, Banking, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Bulanık Mantık, Bulanık Veri Zarflama Analizi, Bankacılık Sektörü, Finansal Krizler, Malmquist TFV Endeksi, Data Envelopment Analysis, Fuzzy Logic, Fuzzy Data Envelopment Analysis, The Banking Sector, Financial Crisis, Malmquist TFP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ekonomilerde, özellikle kriz dönemlerinde, bankacılık sektörü için etkin çalışma büyük önem taşımaktadır. Etkinliğin ölçülmesinde doğrusal programlamanın özel bir uygulama şekli olan Veri Zarflama Analizi kullanılmaktadır. Veri Zarflama Analizi'nde, karar verme birimleri ile girdiler ve çıktılara ait veriler doğru ve tam olarak ölçülmelidir. Ancak özellikle gerçek dünya problemlerinde verilerin tam bir değer olarak ölçülmesi mümkün olmamaktadır. Bu tür kesin olmayan durumlar için Bulanık Teori kullanılarak, Bulanık Veri Zarflama Analizi önerilmiştir. Böylelikle daha doğru etkinlik skorları elde edilmekte ve kesinlik belirtmeyen durumlarda inceleme altına alınabilmektedir. (Sengupta,1992: 259-266).Bu çalışmada, Klasik Veri Zarflama Analizi ve Bulanık Veri Zarflama Analizi tekniklerinden bahsedilecektir. Uygulama kısmında ise Bulanık VZA teknikleri arasından seçilen ?Aralık Sayılarla Bulanık Veri Zarflama Analizi? yöntemi ile 18 adet bankanın kriz dönemine ait (2007?2008) verileri etkinlikleri açısından analiz edilecektir. Bu analiz ile krizin Türk Bankacılık Sektörüne etkileri incelenecektir. 2007 ve 2008 yıllarında Türk Bankacılık Sektörü'nde, bankalar arası etkinlik karşılaştırmalarını homojen olarak yapabilmek için, mevduat bankaları seçilmiştir. Çalışmaya dahil edilen, kamusal sermayeli, özel sermayeli ve yabancı bankaların, verileri Türk Bankalar Birliği tarafından her yıl yayınlanmakta olan Bankalarımız Kitapları'ndan alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In economies, especially in the period of crisis, efficient work is very important for banking sectors. Data envelopment analysis (DEA) is an application of linear programming that has been used to measure of efficieny. In Data Envelopment Analysis, decision making units and inputs and outputs data must be measured rightly and precisely. But especially in real world problems, it is impossible that measuring the data precisely. For such these imprecise cases, Fuzzy Data Envelopment Anaysis is recommended by using Fuzzy Theory. Thus, better efficiency scores is obtained and imprecise cases can be analysed. (Sengupta, 1992: 259-266)In this study, the conventional Data Envelopment Analysis and Fuzzy Data Envelopment Analysis will be mentioned. In application, efficiency of the 18 banks will be analysed with the technique of ?Fuzzy Data Envelopment Analysis with interval numbers? choosen among the Fuzzy Data Envelopment Analysis techniques by using the crisis period data in 2007-2008. By this analysis, effects of the crisis is examined in the Turkish banking sector. In this study, in order to make efficiency comparision homogeneously within the banks in banking sector in 2005 and 2006 deposits banks are choosen. Data of state owned banks, privately owned banks and foreign banks are taken from the book of ? Bankalarımız" which is published every year by The Banks Association of Turkey.