Kamusal alanda sanat eserinin kalıcılığı ve Mersin Kültür Parkı'nın değerlendirilmesi
The persistence of the work of art in public sphere and the evaluation of Mersin Kültür Park
- Tez No: 293007
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Kamusal Sanat, Kent Parkı, Vandalizm, Public Space, Public Art, Urban Park, Vandalism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kamusal Alanda Sanat Eserinin Kalıcılığı ve Mersin Kültür Parkının DeğerlendirilmesiBu çalışma, kamusal alanda, sanat eserinin kalıcılığını, belirleyen, `sanatçı, izleyici-kullanıcı, kent yöneticisi' üçgeni içerisinde ele alınırken, araştırma alanı olarak seçilen Mersin Kültür Parkı'na odaklanarak, parkın tasarım ve uygulama özelliklerinin değerlendirilmesini kapsamaktadır.Araştırmada, kent yaşamında ?Kamusal alanların sahibinin kim?? olduğu sorgulanırken, ?modernist sanatçının taviz vermez duruşu ile yeni tür kamusal sanatçıların yenilikçi yaklaşımları?, ?sanatı politika için araç olarak kullanan iktidarlar ve kent yöneticileri?, ?sanat eserlerini tahrip eden izleyici-kullanıcı ve tahrip nedenleri ? gibi kamusal alanda ?sanat eserinin kalıcılığı? konusunda rol oynayan faktörler üzerinde durulmuştur. Çalışmada, kamusal alanın tanımı, kamusal sanat, sanat eserleri ile ilgili özensiz bakım örnekleri ile heykellerin kalıcılığını etkileyen, tahrip nedenleri sınıflandırılmış ve çarpıcı örneklerle ele alınmıştır.Kültür Park'la ilgili temel sorunların belirlenmesi amacıyla, park içerisinde yer alan, plastik uygulamalar ve taklit nesneler, malzeme seçimi ile görsel, estetik ve plastik anlamda irdelenirken, özellikle plastik uygulamalara yoğun zarar verici davranışlar incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığı altında, bir interaktif proje olarak Mersin Kültür Park'ı kullanıcılarına tamamen gereksinimden doğan, bireylerin özgürce yazıp çizebileceği duvar ve heykelimsi yapılar, `herkese açık demokratik duruşu' ile özgür bir keşif sunmayı vaat ederken, sanat - tasarım nesnesi olarak, yeni bir alternatif sunmaktadır.Araştırma alanı, 3 yıllık bir süreç içerisinde günlük, aylık ve yıllık dönemlerhalinde alan analizi yöntemi, görsel algı ve gözleme dayalı bir çalışmayı içermektedir.Araştırma sonucunda yapılan değerlendirme dikkate alınarak; çağdaş ülkelerden örnekler de verilerek, sonuç ve öneriler bölümünde Mersin Kültür Park'ı için en uygun yönetim biçimi, güvenlik, bakım-onarım, iyileştirme, doğru kullanım, eğitim ve medya ilişkileri gibi temel kriterler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The persistence of the work of art in public sphere and the evaluation of ?Mersin Kültür Park?In the ?Mersin Kültür Park? study, ?The identity of the owner of the public spaces in urban life? is questioned and focused on the factors playing a role on the persistence of the work of art such as ?the modernist artist's uncompromising attitude?, ?innovative approaches to the new types of public artists?, ?government and city managers who refer art as a policy tool?, ?damages to the works of art performed by the spectator/user and the causes of damages?In order to determine the basic issues related to Kültür Park, the selected works in the sum of the park examined and intensive harmful damages to artworks are investigated. An alternative interactive project utterly arising from requirement has been planned to present to Mersin Kültür Park spectator/user in the light of the data obtained from the research. The need to script and draw things freely on artistic structures is permissible in the project and this offers the participation to the artwork.The park area was examined over a period of 3 years in the bases of daily, monthly and yearly observations and analyzed with the field analysis method. By taking the results of the research into account; giving examples from contemporary countries, by examining the basic criteria, such as media relations, security, the care and remedy, the improvement, the proper use, training and appropriate management style of Mersin Culture Park are recommended in the conclusion.