Behçet hastalığında serum lipokalin 2 düzeyleri
Lipocalin 2 levels in patients with Behçet's disease
- Tez No: 293203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, lipokalin 2, oküler Behçet hastalığı, Behçet?sdisease, lipocalin 2, ocular BD
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Behçet hastalığı (BH) inflamatuar, sistemik bir hastalıktır. İnflamatuar hastalıklarda serum değeri yükselen lipokalin 2'nin (LCN2) Behçet hastaları ve sağlıklı kontrollerin serumlarında düzeyleri ölçülerek hastalıkla ilişkili olup olmadığını saptamayı amaçladık.Materyal metod:Çalışmaya Ocak 2011 ve Haziran 2012 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ve Romatoloji polikliniklerine başvuran 31 Behçet hastası ile 30 sağlıklı birey alındı. BH tanısı Uluslararası Behçet hastalığı çalışma grubunun kriterleri ile konuldu (Tablo 1). Çalışma sırasında son 4 hafta içerisinde Uluslararası Behçet hastalığı çalışma grubunun kriterlerine göre hastalığın en az bir kriterini tanımlayan hastalar çalışmaya alındı. Otuz bir Behçet hastasının ve otuz sağlıklı kontrolün serum örneklerinde LCN2 düzeyleri çalışıldı. Ayrıca göz tutulumu olan Behçet hastaları ile göz tutulumu olmayan Behçet hastalarının serum LCN2 değerleri karşılaştırıldı.Hasta ve kontrol grubunun istatistiksel olarak karşılaştırılması student t test ve mann-whitney u test ile yapıldı.Bulgular: Çalışmamızda Behçet hastaları ile sağlıklı kontrol grubu serum LCN2 düzeyleri karşılaştırıldığında, hasta grubunda LCN2 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük olarak saptandı. Göz tutulumu geçirmiş olan Behçet hastaları ile göz tutulumu olmayan Behçet hastalarının serum LCN2 değerlerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.Sonuç:Behçet hastalarında kontrol grubuna göre serum LCN2 değerleri anlamlı düşük saptandı. Çalışmamız sonucunda LCN2'nin BH'ndaki düşüklüğü hastalığın patogenezinde rol alabilir fakat bu markırın işlevinin daha güvenilir bir şekilde ortaya konabilmesi için daha geniş ve detaylıçalışmalara ihtiyaç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives:Behçet'sdisease (BD) is an inflammatory, systemicaldisease. Increasedbloodlevels of lipocalin-2 (LCN2) havebeenreported in manyinflammatorydiseases. LCN2 mayact in immunopathogenesis of BD. Incurrentstudy, weaimedtoinvestigatebloodlevels of LCN2 in (BD).MaterialandMethod:Thirtyonepatientswith Behçet diseaseand 30 healthypeoplereferredto Kahramanmaraş Sütçüİmam UniversityFaculty of MedicineDepartment of DermatologyandRheumathologyfromJanuary 2011 toJune 2012 wereincluded in thestudy. Thediagnosis of BDwasmadeaccordingto International StudyGroup (ISG) criteriaforBD. Patientsdefined at leastone of thesymptoms of diagnosiscriteria of ISG for BD in thelast 4 weeks. LCN2 levels of patientsandhealthycontrolsweremeasured in serum samples. Inaddition, serum LCN2 values of patientswithocularinvolvementandwithoutocularinvolvement werecompared. Comparisons of serum LCN2 values of patientandcontrolgroupswereperformedstatisticallybyStudent's t-test and Mann-Whitney U test.Results: Serum LCN2 levels of patientswithBehçet'sdiseaseweresignificantlylowerthanhealthycontrolgroup (p0,05).Conclusion:Dicreased serum LCN2 concentrations in BD mayplay role in thepathogenesis of Behçet?sdisease. However, furtherstudiesareneededtoexplorethefunction of this marker.