Edirne ili topraklarından izole edilen Aspergillus Mich.ex Fr. ve penicillium Link ex Fr. türleri üzerinde taksonomik ve ekolojik araştırmalar
Taxonomic and ecological investigations on Aspergillus Mich ex Fr. and Penicillium Link ex Fr. species that isolated from soil of Edirne province
  1. Tez No: 29340
  2. Yazar: AHMET ASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANVER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, toprak, Aspergillus, Penioillium
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Edirne İl Sınırları içinde kalan ve habitatları farklı olan toplam 7 istasyon seçilmiş ve bu istasyonlarda» 4 mevsim boyunca 10 cm. derinlikten toprak örnekleri alınarak, Asper gillus Mich. &x Pr. ve Penioillium linkex Pr. florası araştırılmıştır.“Toprağı Sulandırma Metodu”kullanılarak sonuçlandırılan araştırmada, her iki cinse ait 23 tür ve 2 varyete tesbit edilmiştir. Bunlardan 7 tür ve 2 varyete Aspergillus Mich, ex Pr., 16 tür ise Penioillium Link ex Fr. cinsine aitdir. Penioillium funiculoamg Thom ile Aspergillus wentii Wehmer en yaygın türler olarak bulunmuştur. Tesbit edilen türlerin tümü Trakya Bölgesi için, Aspergillus pseudoglaucus Blochwitz türü, Aspergillus terricola var. inducus (M. and A.), n. Comb. Raper and Pennell ve Aspergillus terreus var. aureus Thom and Raper varyeteleri ile Penioillium montanense Christensen and Backus, Penioillium godlewskii Zaleski, Penioillium caaei Staub, Penioillium megasporum Orput and Pennell- ve Penioillium wortmanni Klöcker türleri Türkiye için yeni kayıtdır. Araştırma bölgesinde, 1 gr. toprakdaki mikrofungus sayısı 32.000 ile 864.OOO arasında değişmiş, genel ortalama ise 187.564,25 olarak tesbit edilmiştir. Mikrofunguslara en fazla sonbaharda, en az olarak da yazın rastlanmıştır. Toprak PH'sı ile sonbahar mikrofungus sayısı arasında ve toprakdaki fosfor miktarıyla ilkbahar mikrofungus sayısı arasında gerçek bir ilgi bulunmuştur. Toprağın organik maddesi, su ile doymuşluk oranı, pE'sı, toprakdaki fosfor ve potasyum değerlerinin her mevsim mikrofungus populasyonunâ ortak etkisi, sonbaharda % 35, kışın % 19, ilkbahar da % 14 ve yazın % 6 olarak tasbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Aspergillus Mich, ex Fr. and Penicillium Link ex Fr. flora were researched at 7 station» itt the, province of Edirne having a depth of different habitats soil specimens from the stations were collected throughout the 4 seasons. 23 apecies and 2 varieties were found which belong to the two genera in question by using the“Soil Dilution Method”. 7 species andi 2 varieties belonging to the genus Aspergillus Mjph. ex Fr. and IS species belonging to the genus Penicillium. Link ex Fr. Penicillium funiculosum Thorn, and Aspergillus wentii Wehmer were found to be the commonest species. All of these species found by us are new records for the Thrace region? Aspergillus paeudoglauous Blochwitz species, Aspergillus terricola var. inducus (M. and A.), n. Comb. Raper anal Fennell and Aspergillus terreus var. aureus Thorn and Raper varieties and; Penicillium montanense Christ ens en and Backus, Penicillium godlewskii fraleaki, Penicillium casei Staub, Penicillium megasporum Orput and Fennell and Penicillium wortmanni Blocker species are for Turkey. In the research region the microfungi amount in 1 gri of soil, was found at between 32. 000-8 64. 000, and the general mean value amount was found at 187.564,25. We found the maximum value of the microfungi in autumn, and minimum value in summer. A relation was found between soil PH and amount of the microfungi in the autumn and between the amount of phosphorus; in the soil, and the amount of the fungi in spring. The mutual effect in the population of microfungi itt each..» season of the organic matter, saturation ratio, PH, phosphorus and potassium values of the soil is 35 % in autumn, 19 % in winter, 14 % itt spring ancfc 6 % in summer.