Astımlı çocuklarda yaşam kalitesi ve etkileyen bazı faktörler
Quality of life in children with asthma and the factors affecting
  1. Tez No: 293423
  2. Yazar: EMEL DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, çocuk, yaşam kalitesi, hemşirelik, Asthama, child, quality of life, nurse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, astımlı çocukların yaşam kalitesi ve etkileyen bazı faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Allerji-İmmünoloji polikliniğine Eylül 2010 - Aralık 2010 tarihleri arasında başvuran 7-17 yaş grubundaki astım tanısı almış 100 hasta oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve Astımlı Çocuk Yaşam Kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Astımlı çocuk ve ebeveyni polikliniğe gelir gelmez ve doktoru ile görüşme yapmadan önce formlar uygulanmıştır. Astımlı çocuk ve ailesi araştırmanın amacı ve yararı konusunda bilgilendirilmiştir. Daha önceden belirlenen bir görüşme odasına anne ve çocuk alınmıştır. Kişisel bilgi formunda yer alan sorular araştırmacı tarafından tek tek sorularak alınan yanıtlar forma kaydedilmiştir. Ardından yaşam kalitesi ölçeği çocuğun doğru yanıt verebilmesi için ebeveyni olmadan çocukla yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde, t testi, varyans analizi ve tukey testi kullanılmıştır.Bulgular astımlı çocukların %53'ü kız, %87'si 7-14 yaş grubunda, %90'ı ilköğretimde okumakta, ailelerin %85'i çekirdek yapıda, %85'inin gelir düzeyi orta, %3'ünün sağlık güvencesi bulunmamakta, %76'sının ailesinde astım tanısı alan birey bulunmakta, astımlı çocukların yaşadığı evlerin %19'u sobalı,%13'ü nemli, %6'sının yetersiz havalandırıldığı,%21'inin yeterli güneş ışığı almadığı, %18'inde evcil hayvan beslendiği belirlenmiştir.Sonuç, yaşam kalitesinin arttırılması kronik hastalıkların tedavisinin yanı sıra önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Tedavide başarı sadece astım ataklarının kontrolü ile değil, yaşam kalitesine etki eden faktörleri de değerlendirmek suretiyle sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This investigation is performed cross-sectional in order to determine the quality of life of asthmatic children and its effective factors.The sample of the investigation is 100 patients between age of 7-17 who are diagnosed with asthma and applied to Cumhuriyet University Training and Investigation Hospital Allergy and Immunology Policlinic in September 2010-December 2010. For the purpose of data collection, personal data form and the quality of life of Asthmatic Children measurement (PAQLQ) has been used. The forms are applied to the asthamtic children and their parents before they meet with the doctor. The asthmatic children and their parents are informed about the aim and benefits of the investigation. The child and his mother are taken to a room that has been determined before. The questions in the personal data form are asked one by one by the researcher and answers are saved to the form. Then the quality of life measurement are filled through face to face meeting by the child without his mother. In the evaluation of the data t test, variance analyses, and tukey test are used.Findings show that ın the asthmatic children, %53 girl, %87 between the age of 7-14, %90 in the primary school, %85 have small family, %85 have middle level income, %3 do not have health insurance, %76 have asthmatic person in her family, and their house are, %19 have stove for heating, %13 moisty, %6 have inadequate conditioning, %21 have inadequate sun, and %18 feed pet.As a result, increase in the quality of life is an important subject in the treatment of chronic ilness. The success in the treatment can be provided by both the control of the asthma attacks and evaluation of the factors that effect the quality of life.