Deneysel kafa travmasında Pregabalin'in akut dönemdeki antienflamatuar, antiödem ve koruyucu etkisi
Pregabalin during acute phase of experimental head trauma, anti-edema, anti-inflammatory and protective effect
- Tez No: 293429
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH GEZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin hasarı, nöroprotektif etki, beyin ödemi, pregabalin, Traumatic brain injury, neuroprotective effect, brain edema and pregabalin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Travmatik beyin hasarı, primer ve sekonder hasar mekanizmalarını içerir. Sekonder hasar, saatler veya günler sonra ortaya çıkmakta ve birçok karmaşık fizyopatolojik mekanizmaya bağlı olarak oluşmaktadır. Yapılan çalışmalarda, Pregabalin ?2-? alt ünitesi ile kalsiyum kanallarına kuvvetli bağlanır, sonuçta glutamat, noradrenalin, serotonin, dopamin ve substans P gibi çeşitli eksitatör nörotransmitterlerin salınımında bir azalmaya neden olur. Çalışmamızda, ağır kapalı diffüz beyin travması oluşturulan ratlara, travma oluşturulduktan sonra akut dönemde pregabalin tedavisi verilerek antiödem, antienflamatuar ve nöroprotektif etkisinin araştırılması amaçlandı.Metod: Bu deneysel hayvan çalışmasında ağırlıkları 300- 350 g arasında değişen 32 adet erkek erişkin Spraque- Dawley sıçanı kullanıldı. Denekler her grupta sekiz sıçan olacak şekilde Kontrol (K); Travma (T); Travma sonrası pregabalin (T + P); Sadece Pregabalin P) gruplarına ayrıldı. Çalışmada pregabalin izotonik ile sulandırılarak intraperitoneal olarak verildi. Travma + medikasyon sonrası 84. saatte sıçanlar dekapite edilerek örnekler histopatolojik olarak incelendi.Bulgular: Travma grubu ile travma sonrası pregabalin verilen grup arasında kanama açısından bir fark olmadığı (p:0.368), enflamasyon açısından ise anlamlı fark (p: 0.003) olduğu görülmüştür. Yine bu gruplar arasında ödem açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p=0,131). Travma grubunda 8 denekte, travma sonrası pregabalin verilen grupta 6 denekte ödem görülmüştür. 2 denekte ödem görülmemiştir.Sonuç: Çalışmamızın sonuçları akut travmatik beyin hasarında, pregabalinintedavisinin enflamasyonu azaltarak sekonder travmatik beyin hasarına karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak pregabalinin insanlarda akuttravmatik beyin hasarının tedavisinde yararlı bir seçenek olabileceği düşünüldü. Pregabalin farklı dozlar ve sürelerde uygulanarak antiödem etkinliği açısından daha geniş çalışmalar yapılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic brain injury, includes primary and secondary mechanisms of injury. Secondary damage, after hours or days, depending on the emerging and is composed of many complex pathophysiological mechanism. In the studies, pregabalin with ?2-? subunit of calcium channels, strongly connected, the result of glutamate, noradrenaline, serotonin, dopamine and substance P causes a decrease in the release of various excitatory neurotransmitters. In our study, rats were created severe closed diffuse brain injury, trauma after the creation of pregabalin in the treatment of acute given antiödem, anti-inflammatory and neuroprotective effect was investigated.Methods: This experimental animal study, the weights from 300 to 350 g adult male Sprague-Dawley rats ranging from 32 units were used. Subjects were eight rats in each group so that the control (K), trauma (T); trauma with pregabalin (T + P); only pregabalin (P) groups. Pregabalin study, diluted with saline intraperitoneally. Medication after trauma 84 h of the rats were decapitated for examples histopathological examination.Results: The group with trauma after trauma there is no difference in bleeding between the pregabalin-treated group (p = 0,368), no significant difference in terms of inflammation (p = 0.003) was found. Again, no statistically significant difference between these groups there is edema (p = 0.131). Trauma group, 8 subjects, 6 subjects in the group post-traumatic edema was pregabalin. Edema was observed 2 subjects.Conclusion: The results of our study in acute traumatic brain injury, traumatic brain injury secondary to pregabalin treatment in reducing inflammation may be protective against the show. As a result of pregabalin in the treatment of humans with acute traumatic brain injury was thought to be a useful option. Pregabalin efficacy of different doses and durations of applied antiödem thought to be made more extensive studies