Yenidoğan yoğun bakım biriminde izlenen erkendoğan bebeklerde bronkopulmoner displazi sıklığı ve ilişkili etmenler
Frequency and associated factors of bronchopulmonary dysplasia in preterm infants that views newborn intensive care unit
  1. Tez No: 293486
  2. Yazar: MEHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ENGİN ARISOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, görülme sıklığı, erkendoğan, Bronchopulmonary dysplasia, incidence, preterm
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
AmaçYenidoğan bilim dalındaki çağdaş ve güncel uygulamaların etkisiyle BPD'ninepidemiyolojisi, ortaya çıkış şekli, klinik, radyolojik ve patolojik bulguları değişimgöstermiş, bu değişim BPD'nin adlandırma ve tanımlamasına da yansımıştır.Çalışmamızda hastanemiz yenidoğan yoğun bakım biriminde yatan ve BPD tanısıalan erkendoğan bebeklerde yeni BPD tanısının uygunluğunun gözden geçirilmesi,birimimizde izlenen bebeklerde yeni BPD sıklığının belirlenmesi, ilişkili etmenlerinaraştırılması ve sonuçların literatür bilgileriyle uyumunun değerlendirilmesiamaçlandı.Gereç ve YöntemBu çalışma 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi TıpFakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından Kocaeli ÜniversitesiAraştırma ve Uygulama Hastanesi yenidoğan yoğun bakım biriminde izlenen, gebelikyaşı 37 gebelik haftasından küçük olan 276 erkendoğan bebekte gerçekleştirildi.Verilerin istatistiksel analizi SPSS 13.0 programında yapıldı.BulgularÇalışmaya alınan 276 bebekte BPD görülme sıklığı %9,1 olarak saptandı.Çalışmada gebelik haftası göre değerlendirdiğimizde ?28 hafta olan 26 (%9,4 ), 28-32hafta arasında olan 61 (%22,2) ve ?32+1 hafta olan 189 (%68,4) hasta yer aldı.Doğum ağırlığı küçüldükçe BPD gelişme riskinin arttığı görüldü. BPD olmayanhastaların ortalama ağırlığı 2001,8 gr (SS ±712,8), BPD olan hastaların ortalamaağırlığı 1325,6 gr (SS ±599,6) bulundu.Risk etmenleri olarak düşük gebelik haftası, düşük doğum ağırlığı, uzun sürelioksijen tedavisi, uzun süreli mekanik ventilasyon tedavisi, RDS, PDA, NEK, sepsis,pnömoni, 1 ve 5. dakika APGAR puanı, İVK, beslenme zamanı ve şeklinin BPDgelişimi riskini istatistiksel olarak arttırdığı belirlendi. Bu etmenlerin BPDgelişimdeki olasılık oranına (OR) göre sıraladığında NEK'in 66, PDA'nın 57,kanıtlanmış sepsisin 27,1, pnömonin 13,32, İVK'nın 4,98, entübasyon süresinin 3,3,klinik sepsisin 1,52, katlık olasılık artışına yol açtığı saptandı.şeklinde sıralandı.Çalışmamızda annede hipertansiyon, diyabet, preeklampsi varlığı, annenin sigarakullanımı ve yaş ortalaması etmenleri ile BPD ilişkisi araştırıldı. BPD tanısı olan veolmayan gruplar arasında bu etmenlerin hiçbiri için anlamlı fark bulunmadı. 276erkendoğan bebeğin 130'u kız (% 47,1), 146'sı erkek (%52,9), BPD tanısı olan 25bebeğinse 12'si kız (% 48), 13'ü erkekti (% 52), BPD gelişimi ile cinsiyet arasındaistatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktu. Bebeklerin intrauterin gelişimi (SGA, AGA,LGA), annede erken membran rüptürü olması, doğum öncesinde steroid kullanımı,yardımcı üreme yöntemi (IVF ya da ilaç ile indüksiyon), çoğul gebelik ve doğum şeklietmenleri ile BPD ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadıSonuçBirimimizde BPD tanısıyla izlenen erkendoğan bebeklerde BPD sıklığı ve ilişkilietmenler literatürden farklı bulunmamıştır. Beslenmeye erken başlama, nazal PBV'naerken başlama ve bebekleri sepsisten korumanın BPD gelişimini azaltacağı sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
AimThe epidemiology, clinical presentation , radiologic and pathologic findings ofbronchopulmonary dysplasia (BPD) has been transformed as a result of contemporaryapproachs and technics in neonatalogy up to date. These improvements has also leadto transformations in identification and classification of BPD.In our study, our aim was to reconsider and verify BPD diagnoses of pretermbabies in our neonatal intensive care unit (NICU), therefore to assess the exactincidence of BPD, to examine related conditions and to corralate our data withliterature.Materials and MethodologyThis study was conducted between January 01 and December 31 of 2010 by KOUSchool of Medicine, department of Pediatrics. We studied 276 preterm babies bornbefore 37th gestational week in our NICU. Statistical analysis of our data wasprocessed with SPSS 13.0.ResultsBPD incidence in KOU research hospital NICU in 2010 was estimated as 9%. 26babies were younger than 28 GW(9.4%), 61 of them were between 28-32 GW(22.2%)and 189 were older than 32 GW(68.4%) .Risk of BPD development seemed to beincreased with lower birth weights. Mean birth weight of the non-BPD babies was2004.8±712.8g and mean birthweight of preterms with BPD was 1326.6±599.6g.50Risk factors as low birthweight, low gestational age, long term O2 administrationand mechanical ventilation, RDS, PDA, NEC, septicemia, pneumonia, APGARscores at 1. and 5. minutes, intraventricular hemorrhage, time onset and route ofenteral bleeding were statistically found to increase the risk of BPD development.These factors were aligned according to their BPD development risk probabilityas odd?s ratios(OR) and NEC?s OR was found 66, PDA OR:57, proved sepsisOR:27.1, pneumonia OR:13.3, IVH OR: 6.98, long term entubation OR:3,3 andClinically probable sepsis was 1,57 respectively.We also examined the relationship of maternal HT, diabetes, preecclampsia andtobacco consumption with BPD development. There was no significant differencebetween BPD and non BPD group. 130 (47.1%) of 276 preterms were girl and146(52.9%) were boy. Among 25 BPD baby, 12(48%) were girl and 13(52%) wereboy and there was also no significant statistical difference between groups. Factorsas intrauterin development (SGA, AGA, LGA), maternal premature rupture ofmembranes(PRM), prenatal steroid injection, assisted fertility (IVF, induction etc.),multiparity and procedure of delivery were not also showed significant relationshipwith BPD development.DiscussionIn babies diagnosed as BPD in our clinic, BPD incidence and related factors werefound to be similar with current data in literature. We believe that especially earlyenteral feeding, early non invasive positive pressure ventilation and protection ofbabies from sepsis would reduce the risk of BPD thus, more researches must beconducted about these subjects.