Sarıcakaya (Eskişehir) bentonitik killerinin aktifleştirilmesi ve ayçiçeği yağlarının ağartılmasındaki performanslarının incelenmesi
Activation of Saricakaya (Eskisehir) benthonitic clays and investigation of their performance on bleaching of sunflower oils
- Tez No: 294867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA EVCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bentonit Killeri, Ağartma, Aktifleştirme, Nem, Derişim, Tane Boyutu, Öğütme, Ayçiçeği Yağı, Sarıcakaya(Eskişehir), Katı Süspansiyon, Optimum Koşul, Bentonite Clays, Bleaching, Activation, Moisture, Concentration, grain Size, Milling, Sunflower Oil, Saricakaya (Eskisehir), Solid Suspension, Optimum Condition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Sarıcakaya (Eskişehir) bentonitik killeri aktifleştirilerek ayçiçeği yağlarının ağartılmasındaki performansları incelenmiştir. Kil örnekleri içerdiği nemden arındırıldıktan sonra değirmende öğütülerek ? 125 µm tane boyutuna getirilmiştir. Daha sonra aktifleştirme işlemi için bentonit örnekleri; 1N, 3N ve 10N'lik asit konsantrasyonlarında hazırlanan H2SO4 çözeltileri ile %10 katı süspansiyon yapacak şekilde karıştırılmıştır. Elde edilen süspansiyon, oda sıcaklığında bir saat süre ile manyetik karıştırıcıda karıştırılarak aktif bentonit örnekleri elde edilmiştir. Ağartma testlerinde farklı ağartma sıcaklıkları (85 oC ve 110 oC), ağartma süreleri (15, 30 ve 45 dak.), ağartma toprağı dozajları (%0.5; %1.0 ve %1.5) ve asit konsantrasyonu değişken olarak kullanılmıştır. Ayrıca bentonit örneklerinin ağartma performansları ticari ağartma toprağı olan Tonsil 210 FF ile karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda, 3N H2SO4 asit konsantrasyonunda aktifleştirilmiş %1.0 ağartma toprağı dozajı kullanılarak, 30 dak. ağartma süresinde ve 85 oC ağartma sıcaklığında yapılan ağartma testinin en uygun sonuçlara sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Saricakaya (Eskisehir) benthonitic clays have been activated and their performance on bleaching of sunflower oils has been examined. After the clay samples were purified from their moisture content, they were milled and transformed into grains of size ? 125 µm. Then, for the process of activation, bentonite samples were mixed with H2SO4 solutions prepared in acid concentrations of 1N, 3N and 10N so as to make a solid suspension of 10%. The suspension obtained was mixed in a magnetic stirrer for one hour under room temperature and thus active bentonite samples were obtained. During bleaching tests, different bleaching temperatures (85oC and 110oC), bleaching times (15, 30 and 45 min.), bleaching soil doses (0.5%; 1.0% and 1.5%) and acid concentrations were used as variable. In addition, bleaching performance of bentonite samples were compared to Tonsil 210 FF which is a commercial bleaching soil. As a result of the experimental studies, it has been determined that the best result comes from the bleaching test carried out for a bleaching time of 30 min. and under a bleaching temperature of 85oC using a bleaching soil dose of 1.0% activated in an acid concentration of 3N H2SO4.