Azotlu gübre (amonyum nitrat) uygulamasının fare (Mus musculus) karaciğer ve böbrek dokusu üzerine etkisinin histopatolojik olarak incelenmesi
An histopathological investigation on the effects of nitrogen fertilizer (ammonium nitrate) on liver and kidney tissues of mouse (Mus musculus)
  1. Tez No: 294920
  2. Yazar: ALÇAY ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, böbrek, azotlu gübre, fare, histopatoloji, Liver, Kidney, Nitrojen fertilizer, Mouse, Histopathology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada % 33'lük Azotlu gübre(% 16.5 Nitrat azot % 16.5 Amonyum azot) uygulamasının fare karaciğer ve böbrek dokusundaki hücrelere olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada toplam 30 adet ergin Mus musculus fare kullanılmıştır. Denekler 3 gruba ayrılıp, oral yolla II. gruba 1g/lt, III. gruba 3g/lt azotlu gübre ve I. gruba da çeşme suyu verilmiştir. 30 günlük deney süresi sonunda farelerin karaciğer ve böbrek dokularından örnek alınıp, ışık mikroskobunda incelenmek üzere % 10'luk formaldehitte tespit edilmiştir (24?48 saat süreyle). Parafin bloklar hazırlanıp 3-5 µ kalınlığında kesitler elde edildikten sonra alınan bu kesitler Hematoksilen-Eozin boyama metoduna göre boyanıp, elde edilen preparatlar ışık mikroskobunda (Olympus BX51) incelenmiştir. Çalışmada makroskobik olarak karaciğer renk tonunun değiştiği, bağırsaklarda şişkinlikler ve kalbin etrafında yağlanmalar gözlenmiştir. Işık mikroskobik incelemeler sonucunda II. gruptaki hayvanlarda fokal nekroz alanları, bazı hepatositlerde büyüme, hepatositlerde piknotik görünüm ve Vena centralis etrafındaki epitel hücrelerinin kaybolmaya başladığı tespit edilmiştir. III. gruptaki hayvanlarda da aynı histopatolojik dejenerasyonlar gözlenmekle birlikte bu dejenerasyonların şiddetinin II. gruba göre artış gösterdiği saptanmıştır. Böbrek dokusunda medullar bölgede yer yer kanama odakları gruplara göre artarak izlenmiştir. III. Gruptaki hayvanlarda daha belirgin olmak üzere, korteksi oluşturan kısımlarda bowman kapsüllerinde daralan bölgeler ve yavaş yavaş kan-idrar kutbunun dejenerasyonlara uğradığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 33% nitrogen fertilizer (16.5% 16.5% nitrate nitrogen, ammonium nitrogen) applied to cells in the mouse liver and kidney effects have been investigated. In this study 30 adult mice, Mus musculus, were used. Subjects were divided into three groups and to II. group 1g/lt, to III. group 3g/lt nitrogenous fertilizer and to the I. group tap water were given by oral way. At the end of the 30-day experimental period, in mouse liver and kidney tissues sampled and examined by light microscopy in 10% formaldehyde (24-48 hours). Paraffin blocks prepared from 3-5 ? thick sections after hematoxylin-eosin staining method taken by the sections stained, the obtained preparations, were examined under a light microscope (Olympus BX51). At the end of the study, that the colour of the liver tissues were changed, bloating in the intestine and fat around the heart were observed in macroscopiclly. In the light microscopic investigations,in the second group areas of focal necrosis in animals' tissues, some of the growth of hepatocytes, hepatocytes and vena centralis piknotik views of the surrounding epithelial cells were beginning to disappear. In animals the same degenerations were observed with the same histological severity of this degeneration, showed an increase compared to the second group. Between the goups there were an increase in the blooding region in renal medullary tissue was observed . Bowman capsule in the cortex forming regions and gradually narrowing the blood-urine dejeneration in the poles was observed. That was more pronounced in the third group.