Heksaploid (ekmeklik) buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinde androgenez ile kallus üretimi ve bitki regenerasyonu
Calli production and plant regeneration using androgenesis in hexaploid (bread) wheat (Triticum aestivum L.) plants
  1. Tez No: 295036
  2. Yazar: TUNHAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM SAVAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Anter kültürü, Triticum aestivum L, 190-2, ovaryum, Anther culture, Triticum aestivum L, 190-2, ovarium
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde çokça tarımı yapılan ve tüketilen bir ekmeklik (hexaploid) buğday genotipinin (Triticum aestivum L. cv. Gün-91) anter kültürü ile kallus ve regenerant bitki üretmek için, farklı kültür ortamlarına, farklı bitki büyüme düzenleyicilerine cevabı ve besin ortamına anterlerin yerleştirilme pozisyonu ile ovaryum varlığının etkileri araştırılmıştır. En yüksek kallus oluşumu % 6.66 ile 190-2 sıvı başlangıç ortamında elde edilmiştir. Elde edilen kallusların tamamı ovaryum olan ortamlarda meydana gelmiştir. Anterlerin ortama yerleştirilme pozisyonu anter reaksiyonu oranını etkilemediği, ancak kallus oluşumunun azalmasına neden olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak; Gün-91 çeşidinden, anter kültürü yöntemi ile kallus elde edilebilmesi optimum ortamların belirlenmesi ile arttırılabilir. Kallus oranının artması ile haploid bitki üretimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different culture media, different plant growth regulators, positions of anthers on culture medium and precence of ovarium in culture have been investigated to produce callus and regerant plant by anther culture of hexaploid wheat genotype (Triticum aestivum L. Cv. Gün-91) which is harvested by formers and consumed much in our country. The highest callus production has been found as % 6.66 in liquid 190-2 induction media. All of calli were observed in the media of ovarium added. Inoculation position of anther did not affected anther reaction rate, but it caused to decrease calli production.As a result; callus production using anther culture technique from Gün-91 can be increased by determination of optimum conditions. It has been thought to provide supplement for haploid plant production by increasing calli production rate.