Asenkron motorlarda yapay zeka teknikleri kullanılarak hız kontrol tekniklerinin modellenmesi ve optimizasyonu
Modeling and optimization of speed control techniques of asynchronous motors using artifical intelligent techniques
- Tez No: 295233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖVÜNÇ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, asenkron makinelerde vektör kontrolüyapay zeka teknikleri, yapay sinir ağları, optimizasyon
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde çeşitli elektrik motorları endüstrinin hemen her alanındakullanılmaktadır, asenkron motorlar her ortamda kullanılabilir olmaları, yapılarınınbasit olması, maliyetlerinin ve bakim ihtiyaçlarının düşük olması nedeni ile diğerelektrik motorlarından ayrılırlar. Bu avantajlarına rağmen kontrollerinin zor olmasınedeniyle yüksek nitelikli sürücü sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenleliteratürde asenkron motorların hız ve konum kontrolü üzerine birçok çalışmayapılmıştır.Bu tez çalışmasında Matlab Simulinkte oluşturulmuş bir dolaylı vektör hız kontrolsistemi referans alınmıştır. Referans alınan bu sistemden, yapay zeka tekniklerindenolan yapay sinir ağlarını eğitmek için gerekli veriler alınarak referans alınan sistemineksenel dönüşüm yapan ve elektriksel konum bilgisi üreten teta bloğu yapay sinirağlarıyla modellenmiştir. Daha sonra eğitilen YSA'lar referans sistem üzerineyerleştirilerek çalıştırılmış modellenen bloklar ile similasyonun başarılı bir şekildegerçekleştiği görülmüştür. Modellenen bu sistemin performansının arttırılması içinsistemde optimizasyona gidilerek sistemin başarımı yükseltilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays various types of electric motors have been used almost in every branchesof industry. Especially asynchronous electric motors differ from others with theirusabilities in every environment, easy to use and study structures , less maintenancerequirements and low costs. Despite these beneficial qualities they require highquality driving systems to control their positions and speed. there are studies in theliterature that are tried to develop such high quality driving systems.In this thesis an indirect vector speed control system refered which has been createdby matlab sumulink. The axial block and the teta (electrical position block) block ofthe system has been modelled with Artificial Neural Networks by taking necessarytraining data from referance system. Then, trained Artificial Neural Networks hasbeen embedded to the system and it has observed that the system works in success.The performance of the system has been increased by optimizing