AC motor sürücüleri için bulanık mantık denetleyici tasarımı
Fuzzy controller design for AC motor driver
  1. Tez No: 252535
  2. Yazar: FATMA ZEHRA UMARUSMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AC İndüksiyon Makine, Fuzzy Kontrol, PI Kontrol
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde bir indüksiyon motorun denetimi fuzzy kontrol ile gerçekleştirilmiştir. AC sürücülerin performansı ve güvenilirliği, güç elektronikleri, mikroelektronikler, kontrol metotları, yapay zeka teknikleri vb.'deki ilerlemeye bağlıdır. Asenkron motorlar, basit olması, sağlam bir iskelete sahip olması gibi özelliklerinden dolayı başlı başına elektrik motorlarında önceliğe sahiptirler.Motor kontrolünde amaç sistemin kısa sürede kararlı hale gelmesi ve ani yük değişimlerine karşı sistemin kararlılığının minimumum düzeyde etkilenmesidir. Bu nedenle birçok kontrol yöntemi geliştirilmiştir. Bu kontrol yöntemlerinden biri de bulanık mantıktır (fuzzy logic). Bulanık mantığın temeli, insan mantığını sözel ifadelere dökerek taklit etmektir.Bu çalışmada 3 fazlı sincap kafesli bir asenkron motor kullanılmıştır. Girdi ve çıktıların daha iyi analiz edilebildiği matlab programının fuzzy araç kutusu kullanılarak gerekli devre ve yazılımlar modelize edilmiştir. Klasik PI (oransal + integral) denetleyici yerine bulanık mantık denetleyicisi asenkron motorun hız kontrol ünitesine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, fuzzy control of an induction motor has been implemented. The reliability and performance of the AC drives, depends on the progress in power electronics,microelectronics, control methods, artificial intelligent techniques and so on. The asynchronous (induction) motor itself is a very superior electric motor, being simple and robust in structure, easy to maintain and very reliable.In motor control the target is to make constant of the system in a short time to be effected the stability of the system at the minmum level contrary to the sudden load changes. In order to realize these circumstances, many controlling methods have been improved. One of these controlling methods is the fuzzy logic. The basic of fuzzy logic is imitating the human logic by expressions.The three phase squirral cage induction motor has been used in this work. Necessary circuits and softwares have been modelled by using fuzzy toolbox of matlab programme which input and output are analysis much more beter on. In this control technique, fuzzy logic controller (FLC) has been applied instead of the conventional PI controller to speed control unit of an IM.Key Words : AC Induction Machine, Fuzzy Control, PI Control