Generating performance criteria for trainer sets of learning systems using cell-to-cell mapping
Öğrenen sistemlerin eğitilme bilgi kümelerinin performans kriterlerinin hücre-hücre eşlemesi yöntemiyle üretilmesi
  1. Tez No: 29555
  2. Yazar: MERT ÜNERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Sistem, Öğrenme Performansı, Fraktal Küme Teorisi Ölçüleri, Eğitme Bilgileri Ayarlanması, Akıllı Robot Yol Planlayıcı, Intelligent System, Learning Performance, Fractal Set Theoretic Measures, Tuning Trainer Sets, Intelligent Robot Path Planner
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz Ö?RENEN SİSTEMLERİN E?İTİLME BİLGİ KÜMELERİNİN PERFORMANS KRİTERLERİNİN HÜCRE-HÜCRE EŞLEMESİ YÖNTEMİYLE ÜRETİLMESİ UNERI, Mert Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan ERKMEN Ocak, 1993, 93 sayfa Belirsiz ortamlarda akıllı sistem işlevleri güvenilirlilik gerektirir. Akilli dinamik sistemlerin tekrar edebilme ve önceden tahmin edilebilme özellikleri güvenilirliği artıran ve sistemin öğrenme aşamasında eğitildiği bilgiye bağlı olan özelliklerdir. Bu tezde, genel sistem performans değerlendirme araçları fraktal küme teorisi ölçülerine dayanarak geliştirilmiş ve denenmiştir. Bu ölçüler daha sonra öğrenen sistemlerin eğitilme bilgilerini ayarlamak amacıyla incelenmiştir. Hücre-hücre eşlemesi kavramı sistemin hücresel Julia Kümelerini çıkarmak amacıyla ve bir Basit Hücre Eşlemesi Yöntemi geliştirilerek kullanılmıştır. Sonra bir genel hücre eşlemesi yöntemi sistemin belirsiz ortamlarda hücresel vdurum değiştirmelerindeki stokastik doğasını modellemek amacıyla kullanılmıştır. Akıllı robot yol planlayıcı örneği üzerinde sonuçlar çıkarılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATING PERFORMANCE CRITERIA FOR TRAINER SETS OF LEARNING SYSTEMS USING CELL-TO-CELL MAPPING UNERİ, Mert M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan ERKMEN January, 1993, 93 pages Intelligent system operation in unstructured, uncertain environments requires reliability. Repeatability and predictability of intelligent dynamic processes are important reliability issues related to the performance quality of training data in the learning phase. To this end, we develop and analyze in this thesis formal, objective performance evaluation tools based on Fractal Set theoretical measures. These measures are then analyzed based on their correlation and degeneracies with the objective of tuning the trainer sets of learning systems. The Cell-to-Cell mapping concept is used by developing a Simple Cell Mapping Algorithm (SCMA) to determine cellular Julia Sets called convergence maps of the state+parameter 111space. A generalized cell mapping is used to model the stochastic nature of the cellular state transition under uncertainty. Illustrative results are obtained and discussed within the framework of our intelligent robot path planner.