Path loss measurements at 1-2 GH2 in indoor environments
Bina içinde 1-2 GH2'de yol kaybı ölçümleri
- Tez No: 29554
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bina İçi Radyo Yayını, Yol Kaybı, Hareketli Kominikasyon, Indoor radio propagation, path loss, mobile communication. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz BİNA İÇİNDE 1.2 GHZ' DE YOL KAYBI ÖLÇÜMLERİ DEDE, A. Murat Yüksek Lisans Tezi, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan TOKER Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Eylül, 1993, 63 sayfa. Bu deneysel çalışmada, bir vektör network analizer kullanılarak 1.1 -1.3 GHz frekans bandında bina içi radyo kanalı yol kaybı ölçümleri yapılmıştır. Deneylerde, ölçümler mesafeye bağlı olarak 472 değişik noktada, verici anteni belirli bir noktaya sabitleyip, alıcı anteni test noktaları arasında dolaştırarak yapılmıştır. Ölçümler, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektirik Elektronik Bölümü D Blok 2. katta verici antenin konumuna göre iki ayrı gurupta yapılmış, verici anten önce koridora sonra telekominikasyon labaratuvarına yerleştirilmiştir. Her iki deneyde de güç - mesafe bağlantısının exponenti ve duvar kayıpları, elde edilen frekans bazındaki datadan faydalanılarak hesaplanmıştır.Toplanılan bilgilerin değerlendirilmesi ve hat kaybı (regresion line) analizinin yapılabilmesi için bir Paskal programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATH LOSS MEASUREMENTS AT 1.2 GHZ IN INDOOR ENVIRONMENTS DEDE, A. Murat M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan TOKER Co. Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK September, 1993, 63 pages. In this experimental study, using a Vector Network Analyzer, measurements for the frequency domain path loss characterization of the indoor radio channel in the 1.1 - 1.3 GHz. band are performed. In the experiments, the frequency response measurements are taken at spatially distributed 472 different locations throughout the test area, ±>y fixing the transmitter antenna in a location and moving the receiver to different locations. The experiments were performed in the second floor of the M.E.T.U. EE department D block building in two groups according to the locations of the transmitter antenna, first in the corridor and second in the telecommunication laboratory. For each experiment, the exponent of.the power distance relationship and the wall losses are calculated from the collected frequency domain data. A Pascal program was developed for the evaluation of the collected data and the calculation of the regression line analysis. m