Kriz yönetimi ve örnek bir uygulama
Crisis management and an application example
  1. Tez No: 295659
  2. Yazar: BURCU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Krizin Nedenleri, İşletmelerde Kriz, Kriz Yönetimi, Kriz Yönetim Araçları, Crisis, Crisis Causes, Crisis in Enterprise, Crisis Management, Crisis Management Tools
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, kriz genel bir bakış açısıyla incelenmiş ardından da işletmelerdeki kriz ve kriz yönetimi kavramları üzerinde durulmuştur. Kriz yönetiminin genel çerçevesini sunmayı ve ele alınan örnek işletmede olası bir krize karşı önlem almayı amaçlayan bu çalışma, yedi ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, krize genel bir giriş ile krizin tanımı yapılmış, ikinci bölümde, krizin nedenleri, ortaya çıkışı, gelişimi, süreci, olumlu ve olumsuz sonuçları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde kriz yönetiminin tanımı, özellikleri, yaklaşımları ve kriz yönetim sürecinin aşamaları açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, işletme yönetimi ve kriz başlığı altında, işletmelerdeki kriz belirtileri ve işletmelerde meydana gelen kriz çeşitleri ele alınmıştır. Beşinci bölümde işletmenin krize karşı duruşu; kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrası işletme yönetimi ile ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Altıncı bölümde kriz yönetim araçlarından tablolar halinde bahsedilmiştir. Yedinci ve son bölümde, krizin uyarı sinyallerini algılayan bir işletme ele alınmış, muhtemel krize karşı işletmenin yaptığı hazırlık çalışmalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the crisis in a general perspective, also the concept of crisis and crisis management of enterprise are emphasized. The study consist of seven parts and the purpose of this thesis is to present a general framework of crisis management and to hedge against a possible crisis for an example enterprise.In the first part, with a general introduction to crisis, the crisis has been defined, the second part, focused on the causes of the crisis, the emergence, development, process, the positive and negative consequences. In the third part of the definition of crisis management, qualifications, approaches and stages of crisis management process are explained. In the fourth part, under the heading of enterprise management and crisis, the cirisis sings and the crisis types consist of enterprise are discussed. In the fifth part, the company's stance against the crisis, before the crisis, at the time of the crisis and after the crisis were examined in detail with enterprise management. In the sixth part of crisis management tools are mentioned in table. In the seventh and final part, an enterprise that perceives the warning signals of the crisis, was handled and the preparation against the possible crisis was mentioned.