Tersine tedarik zinciri incelemesi ve uygulaması
Reverse logistics analysis and an application
- Tez No: 295714
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reverse logistics, white goods sector, MILP, GAMS
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tersine lojistik uygulamaları günümüzde özel sektör ve akademik çevrelerde giderek artan bir ilgi görmektedir. Bir tersine lojistik ağ tasarımının en önemli amaçlarından biri toplam lojistik maliyetlerini minimize etmek veya toplam sistem kârını maksimize etmektir. Bunun sağlamak için açılması gereken toplama merkezlerinin, fabrikaların ve dağıtım merkezlerinin sayısına ve yerine karar vermek büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında ileri ve tersine lojistiği ele alan genel bir karma tamsayılı doğrusal programlama modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan genel model beyaz eşya sektörü için uyarlanmıştır ve buzdolabı ürünü için bir uygulama yapılmıştır. Oluşturulan modelin amacı sistemin kârını maksimize etmektir. Model GAMS (General Algebraic Modeling System ) optimizasyon programı kullanarak çözülmüştür. Farklı iade ve tamir oranları için program sonucunda açılması gereken toplama merkezi, fabrika ve dağıtım merkezlerinin sayısı ve hangilerinin açılacağı belirlenmiş ve sistemin maksimum kârı hesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler : Tersine lojistik, beyaz eşya sektörü, karma tamsayılı doğrusal programlama, GAMS.
Özet (Çeviri)
Reverse logistics activities get more and more attention in companies and academic environment. One of the most important objective designing a reverse logistics network is minimizing the total reverse logistics cost or maximizing the total profit of the system. Deciding on the number and location of the collection center, factories and distribution centers is a key factor to achieve these objectives. In this thesis a MILP(mixed integer linear programming) model is created for a forward and reverse logistics system. This general model is adapted for white goods sector and an example is given for refrigerator. The objective of this model is to maximize the profit. The model is solved using GAMS optimization software. After that, the number of the collection centers, factories and distribution centers are determined and maximum profit is calculated for different return and repair rates.