Rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin eksergoekonomik analizi
Exergoeconomic analysis of wind and solar energy systems
  1. Tez No: 295832
  2. Yazar: YUNUS EMRE AKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN İZGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Economics, Energy, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, ekserji, verim, eksergoekonomi, Energy, exergy, efficiency, exergoeconomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Dünya genelinde enerji tüketiminin artması nedeniyle ülkeler mevcut kurulu elektrik enerjisi güçlerini arttırmak zorunda kalmaktadırlar. Hem küresel ısınma ve hava kirliliği gibi çevre sorunları hem de fosil yakıt kaynaklarının tükenme tehlikesi, kurulan bu yeni santrallerin içinde yenilenebilir enerji kaynaklı olanları daha önemli bir hale getirmiştir. Yenilenebilir enerji santralleri arasında rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri diğerlerine (dalga enerjisi, gelgit enerjisi, bio enerji) oranla daha fazla tercih edilmektedirler.Bu tez çalışması kapsamında, meteorolojik şartların rüzgar ve güneş enerjisi sistem verimlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin enerji ve ekserji verimleri hesaplanmıştır. Daha sonra sistemlerdeki enerji ve ekserji kayıpları hesaplanarak bunların maliyetleri araştırılmış, EXCEM (Ekserji-Maliyet-Enerji-Kütle) yöntemi kullanılarak, böylece eksergoekonomik analiz tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the increasing energy demand, all over the World, countries have to improve their installed electricity capacity. Both environmental problems, global warming-air pollution, and risk of fossil fuel sources come to an end, makes renewable energy power plants more important than the others. Moreover, wind and solar energy systems are prefered more than the other renewable energy systems like wave energy, biomass energy, tides energy.In this thesis, effects of meteorological variables on wind and solar system?s energy and exergy efficiencies are researched. Energy and exergy efficiencies of wind and solar systems are calculated. After then with calculating energy and exergy destruction of wind and solar systems, destruction cost is searched by using the EXCEM (Exergy-Cost-Energy-Mass) method. So, exergoeconomic analysis of solar and wind systems is completed.