Sayısal arazi modelleri ile hacim hesaplarında farklı enterpolasyon yöntemlerinin ve parametrelerin incelenmesi
Analysing of volume calculation with different enterpolation methods and parameters on digital terrain models
- Tez No: 295838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN SOYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sayısal arazi modeli, enterpolasyon, hacim hesabıYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, Digital terrain model, enterpolation, volume calculation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Hızla gelişen teknoloji, bize mühendislik çalışmalarında birçok hesap kolaylığı sağlamaktadır. Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde yapılan çalışmalara bakıldığında, inşaat çalışmalarının hızla arttığını ve büyüdüğünü görebilmek mümkündür. Bu çalışmalar ülkemizde özel sektörler ya da kamu kuruluşları tarafından yapılır. Çalışmalar öncesinde yapılacak olan inşaat yapılarının yaklaşık maliyeti mutlaka hesaplanmalıdır. Harita mühendislerini bu çalışmalarda en çok ilgilendiren konulardan biri kazı hesabıdır. Yapılacak olan inşaat çalışmasından önce, mühendisler tarafından kazı hesabının ve yaklaşık maliyetin belirlenmesi gerekir. Kazı hesabının yapılabilmesi için, günümüz teknolojisinde bir çok veri elde etme imkanı olup, inşaat alanını sayısal ortamda görüntülemek mümkündür. Bu noktada sayısal arazi modelinin önemi büyüktür. Ayrıca arazinin modellenebilmesi için bir çok matematiksel yöntem ve bir çok enterpolasyon yöntemi mevcuttur. Bunun yanında hesaba katılması gereken bir çok parametre mevcuttur. Bir çalışma öncesinde uygun yöntemler ile verilerin elde edilmesinden sonra, uygun matematiksel yöntemler ve enterpolasyon yöntemleri kullanılarak, yaklaşık maliyet hesabı gerçeğe yakın bir şekilde hesaplanabilir.
Özet (Çeviri)
The developing technology which is changing rapidly provides us easy calculation in engineering science. At the present day, it is possible to realize that the construction activities are increasing very fast. In our country building activities are becoming more important day by day and this industry is under control of private sector and public institutions. The construction?s approximate count is needed to be calculated before the work begins. In this work of progress geomatics engineers are mostly interested in excavation account. Before construction work begins, approximate count and the excavation acount should been identified by the engineers. To prepare the excavation account, with today?s technology it is possible to get lots of information that are needed and is possible to display the construction site on a digital area. At this point digital terrain model?s role is getting more important. Furthermore, there are existing parameters that are needed to take in to calculation. Before a work begins, the datas are carried out by the proper methods and after that by using the mathematical and interpolation methods, approximate count can be achieved as close as its substantiality.