Electrochemical behaviour of some metal complexes containing sulphur ligands
Kükürt bağlı ligand içeren bazı metal komplekslerin elektrokimyası
- Tez No: 29590
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET M. ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kükürtlü Ligandlar, Dönüşümlü Voltametri, Spekroelektrokimya, Elektron Soğurma Spektrumları, Sulphur donor ligands, Cyclic Voltammetry, Spectroelectrochemistry, Electronic Absorption Spectra
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ KÜKÜRT BA?LI LİGAND İÇEREN BAZI METAL KOMPLEKSLERİN ELEKTROKİMYASI ÖZALP, Şeniz Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. ÖNAL Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin İŞÇİ Haziran, 1993, 101 sayfa. Kükürt bağlı bazı ligandlar içeren ve genel formülleri M(Et-Xan)2 (M=Ni(ll), Pd(ll) ve Pt(ll)), PtX2(R2S)2 (R= CH3, C2H5; X=CI“, Br”, I“), [PtX(Me2S)3][PF6] (X=CI”, Br“) ve [(n-C4H9)4N]2[Pt(SCN)4] olan metal kompleksleri, platin elektrot kullanılarak asetonitril-[(n-C4Hg)4N]BF4 çözücü- elektrolit çifti içinde dönüşümlü voltametri yöntemi ile çalışılmıştır.Yukarıda belirtilen komplekslerin elektrokimyasal yükseltgenme mekanizmalarını açıklayabilmek için bu komplekslerin ilk yükseltgenme potansiyellerinde ”sabit potansiyel" elektrolizleri yine aynı çözücü ve elektrolit kullanılarak yapılmıştır. Komplekslerin sabit potansiyel elektrolizleri UV-vis spektroskopisi ile izlenmiştir. Etilksantat içeren metal komplekslerin elektrokimyasal yükseltgenmesi sonucunda etilksantat ligandının dimerinin oluştuğu bulunmuştur. Bu, yükseltgenmenin merkez metal atomu yerine ksantat ligandı üzerinden olduğunu göstermektedir. Dimetilsülfür ve dietilsülfür içeren platin komplekslerinin elektrokimyasal yükseltgenme verileri bu komplekslerin yükseltgenmesinin dialkilsülfür üzerinden yürüdüğü sonucunu vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF SOME METAL COMPLEXES CONTAINING SULPHUR LIGANDS ÖZALP, Şeniz M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Ahmet M. ÖNAL Cosupervisor: Prof.Dr. Hüseyin İŞÇİ June, 1993, 101 pages The electrochemical behaviour of several platinum, palladium and nickel complexes containing sulphur donor ligands, M(Et-Xan)2 (M= Ni(ll), Pd(ll) and Pt(ll)), PtX2(Me2S)2 (R= CHg, C2H5; X= Cf, Bf and f), [PtX(Me2S)3][PF6] (X= Cf, Br"), [(n-C4H9)4N]2[Pt(SCN)4] at a platinum vvorking electrode in iiiacetonitrile-[(n-C4Hg)4N]BF4 solvent electrolyte couple were investigated by cyclic voltammetry technique. in order to elucidate the mechanism of the electrooxidation of above mentioned complexes, constant potential electrolyses were carried out at the first peak potentials of the complexes in the same solvent-electrolyte couple. Constant potential electrolyses of complexes were monitored by UV-vis spectroscopy with immediate coupling of the electrochemical and spectroscopic processes. it was found that electrochemical oxidation of complexes containing ethylxanthate ligand yielded the dimer of ethylxanthate indicating that oxidation is taking place on the xanthate ligand rather than metal center. The electrochemical data of platinum complexes containing dimethyl ör diethylsulfide revealed that the oxidation of these complexes are över the dialkylsulfide iigand.