Zaman skalasında çok değişkenli fonksiyonların analizi
Analysis of multi-variable functions on time scale
- Tez No: 295938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL PAŞALI ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zaman skalası, Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Time scale, Multi-variable functions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, zaman skalası üzerinde çok değişkenli fonksiyonların analizini incelemektir. Zaman skalasında vektör değerli fonksiyonlar, genelleştirilmiş regüler eğriler, bir eğrinin doğal parametrizasyonu üzerine çalışılmıştır. Zaman skalası üzerinde yöne göre delta türev, kovaryant delta türev, tanjant uzaylar ve türev dönüşümü ve delta doğal bağlantı sunulmuştur. Açık kümeler için kullandığımız kavramların kapalı kümelere de uygulanabilirliği için zaman skalalarının oldukça kullanışlı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine the analysis of multi-variable functions on time scales. Vector-valued functions, generalized regular curves, natural parametrization of a curve on time scales have been worked. Directional delta derivative, covariant delta derivative, tangent spaces and the derivative transformation and the natural delta connection on time scales have been presented. In this syudy we have shown that time scale calculus is quite convenient to apply concepts of open sets to closed sets.