Computer aided design of single-phase capacitor-type induction motors
Bilgisayar destekli kapasitörlü tek fazlı asenkron motorlarının tasarımı
  1. Tez No: 29607
  2. Yazar: MEHDİ AFTAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Computer-aided Design, Single-Phase Induction Motor, Optimum Design
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz BİLGİSAYAR DESTEKLİ KAPASİTÖRLU TEK FAZLI ASENKRON MOTORLARIN TASARIMI AFTAHI, Mehdi Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof. Dr. KBülent ERTAN Ocak, 1993, 123 sayfa. Bu çalışmada, tek fazlı kapasitör başlatmalı asenkron motorların tasarımı için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu yazılım, Pascal programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır, PC-DOS ve Windows ortamlarda rahatlıkla çalışmaktadır. Bir yazılımın başarılı oluşu, fiziksel sistemin nasıl modellendiği, ve bu modellemenin, gerçek sistemin özelliklerini nekadar doğru yansıttığına bağlıdır. Bu çalışmada kullanılan model“Dönen alan teorisi”baz alınarak hazırlanmıştır. Ancak, eşdeğer devre parametrelerinin hesaplamalarında, yerel doyum ve diğer önemli faktörleri değişik çalışma koşullarında dikkate almak için özgün teknikler geliştirilmiştir. Geliştirilen program kapsamlı motor analizi dışında, kullanıcıya bu motorların optimum tasarım olanağım da sağlamaktadır. Optimum tasarım kullanıcı tarafından verilen performans, materyal veya üretim koşullarım sağhyacak ve aynı zamanda yine kullanıcı tarafından belirlenen objektif işlevini en aza indirecek bir tasarımdır. Bu programda en çok oniki bağımsız değişken (motor boyutları vs.) ve onaltı koşul işlevi kullanılabilir. Bu program üç değişik motor üzerinde denenmiştir. Program sonuçlarının, deney sonuçlarıyla karşılaştırılması sonucunda, motorların performansının ±%5 hata ile hesaplanabildiği görülmüştür. Geliştirilen optimizasyon programı da test motorlarının birisi üzerine uygulanmıştır. Böylece,optimizasyon parametrelerinin, ilk tasarımların ve değişik objektif işlevlerin, sonuçlan üzerindeki etkileri gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar Destekli Tasarım, Tez Fazlı Asenkron Motorlar, Optimum tasarım. Bilim Dali Sayısal Kodu : 608.01.03 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF SINGLE-PHASE CAPACITOR-TYPE INDUCTION MOTORS AFTAHI, Mehdi M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor; Prof. Dr. H. BUlent ERTAN January, 1993, 123 pages. In this study, a computer program is developed for analysis and synthesis design of single-phase capacitor start and capacitor run type induction motors. The software is developed, using Pascal programming language, and it can work under PC-DOS and Windows environments. Essence of a successful computer program is a model which accurately represents the behavior of the physical device. The model used in this study is based on the revolving field theory. However, in the calculation of equivalent circuit parameters, improved techniques are introduced to take into account local saturation, and other important parameter variations under different operating conditions. In addition to powerful analysis capabilities, the program developed in this study allows the user to synthesize a design which meets a set of performance, material, or manufacturing constraints while minimizing a user defined objective function. The program is capable of handling up to twelve user defined independent variables and sixteen constraints. The program is tested over three different commercial motors. The results illustrate that, the performance is predicted within ±5% error when compared to the test results. The optimization program is applied to the optimization of one of the motors. In this manner, the effect of the optimization parameters, initial design and different objective functions on the result is demonstrated.