Türk medyasında eser sahipliğine ilişkin fikri hakların korunmasında meslek birliklerinin rolü
The role of professional associations in protecting the intellectual rights regarding copyrights in the Turkish media
  1. Tez No: 296070
  2. Yazar: FİKRET ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Telif Hakları, Medya, Meslek Birlikleri, Media, Professional Associations, Copyrights
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türk medyasında eser sahipliğine ilişkin fikri hakların korunmasında en önemli kurumlar Kültür ve Turizm Bakanlığı ve meslek birlikleridir. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki hakların belirlenmesini, korunmasını, hak sahipleri ile bu eserlerden yararlanmak isteyenler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesini sağlayan bu kurumlar, kuralların oluşturulmasında ve uygulanmasında önemli fonksiyonlara sahiptir. Medya ve hak sahipleri arasında köprü görevi gören meslek birlikleri her türlü hak arama ve takip kurumları özellikleri ile hak sahiplerinin haklarını gözetmektedir.Tezde bu köprü görevi gören, telif haklarının temininde meslek birliklerinin ne derece etkili olup olmadığına değinilmiştir. Her iki alanın özel koşulları ve mevcut sorunların gerekçeleri, ülkemizdeki sosyal, ekonomik, hukuki neticeleri ile birlikte analiz edilmiştir.Eser sahipliğine ilişkin fikri hakların tarihsel gelişimi, gelişmiş ülkelerin uluslararası fikri mülkiyet hukuku kurallarını biçimlendirmedeki rolü ve Türkiye'de fikir ve sanat eserlerinin medyada kullanılmasına ilişkin fikri mülkiyet hukuku kuralları, yayıncılık ile eser sahipliğine ilişkin fikri haklar arasındaki ilişki anlatılarak ülkemizde medya alanında meydana gelen gelişmeler ve bu gelişmeler sonucu ortaya çıkan sorunlara değinilmiştir.Yayıncılık alanında fikri haklar sorununa ilişkin saptamalar ortaya konularak, yapılan analiz ile Türkiye'de fikri mülkiyet hakları ve yayıncılıkta nelerin değişmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Meslek birliklerinin hak korumadaki rolü ve sorunları ve bu sorunların bilirkişi görüşleri ile desteklenip değerlendirmeler yapılmıştır. Meslek birliklerinin medya ile ilişkilerinde ne tür sorunları olduğu ve olması gereken çözümlerin neler olduğuna da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important foundations in protecting the intellectual rights regarding work ownership in the Turkish media are the Department of Culture and Tourism and professional associations. These foundations which provide the protection, the determination of rights on the intellectual and artistic works,the arrangement of relationships between the copyright owner and those who want to use these works, have significant functions in forming the rules and applying them.Professional associations which form the bridge between the media and copyright owners protect the rights of right owners with features of seeking justice and legal proceeding institutions.Whether and how much effective the professional associations are which function as the bridge in assuring copyrights are mentioned on this thesis. Both fields' particular circumstances and the reasons of current problems are analyzed along with their social, economic, and legal results in our country.By mentioning the historical development of intellectual rights concerning work ownership, the role of developed countries on shaping the rules of international intellectual ownership law and the rules of intellectual ownership law regarding the use of intellectual and artistic works in the media in Turkey, the relationship between publishing and work ownership, the developments in the field of media and the problems which appear as the results of these developments are stated in this thesis.By putting forth ascertainments about matters of intellectual rights in publishing for consideration, with the analysis, what should be changed in intellectual rights and publishing in Turkey are emphasized. The role of professional associations in protecting rights and their problems are evaluated with supports from opinions of authorities. In the general evaluation and consequence section of the study, under the light of information and evaluations given in former sections,what kind of problems professional associations have between media and their relationships and what kind of solutions should be provided are also analyzed.