Application of linear induction machine in missile flinging system
Lineer asenkron makinanın mermi atma sistemine uygulanması
  1. Tez No: 29611
  2. Yazar: ADNAN DERDİYOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Asenkron Makina Tasarımı, Model 1 eme, Mer mi Atma Si s temi, Linear Induction Machine Design, Machine Model, Missile Flinging System
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz LİNEER ASENKRON MAKINANIN MERMİ ATMA SİSTEMİNE UYGULANMASİ DERDÎYOK, Adnan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneti ci si : Doç.Dr. Yıldırım UCTUğ Ocak, 1993, 116 sayfa. Bu çalışmada lineer maki nal ar m farklı bir uygulama alanı incelenmiştir. Lineer asenkron motor mermi atma sistemine uygulanmış ve sistemin analizi yapılmıştır. Uç etkilerinden dolayı, lineer makinalarm analizi döner maki nal ara göre daha zordur ve döner makina modeli eme tekniği lineer makina için geçerli değildir. Şimdiye kadar yapılan lineer makina analizleri, magnetik alan çözüm yöntemlerine dayanmakta ve beraberinde bir çok kabulü getirmektedir. Ancak bu çalışmada Lipo ve Nondahl tarafından önerilen kutup-kutup modeli eme tekniği kullanılarak, lineer mak inanın analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda mak inanın diferansiyel denklemleri elde edilerek, makina için bir e^d&ğ&r devre çıkarılmıştır. Bu makina geçici şartlarda çalıştığı için,nümerik çözüm yöntemlerini kullanarak geliştirilen bir bilgisayar programıyla, makina diferansiyel denklemleri nin geçici çöztimU incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda konvansiyonel silahlardan iki örnek seçilmiş ve lineer asenkron motor bu örneklere göre bir çok alternatifte tasarlanarak elde edilen sonuçlar konvansiyonel silahlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak lineer asenkron motorun mermi atma sistemine uygulanıp uygulanamayacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF LINEAR INDUCTION MACHINE IN MISSILE FLINGING SYSTEM DERDÎYOK, Adnan M.S. in Electrical & Electronics Engineering Super vi sor : Assoc. Pr of. Dr. Yıldırım UCTU? January, 1993, 116 pages. The analysis of a linear induction machine is complicated by the so-called end effect. Most methods of analysis have assumed that the end effects do not allow the use of a modeling technique similar to the equivalent circuit model of a round-rotor induction machine. In this study, a new method, pole-by-pole model which is proposed by Lipo and Nondahl for the analysis of linear induction machine CLIM) is applied on missile flinging system analysis. At the end of the analysis, an interesting coupled-circuit is obtained and a sixth order set of differential equations is derived which describes a basic model for the machine. The numerical solution of differential equations is achieved by developing a computer simulation program. iiiIn this study, the linear induction machine is applied on missile flinging system. In this purpose, two samples of conventional weapons (mortar) are chosen and many alternatives are investigated for the design of the machine. The performance characteristics of the machine is studied using the simulation program developed. Then the simulation results are compared with the performance of the sample weapons and it is observed that the linear induction machine can be used in missile flinging system applications quite satisfactorily.