Time delayspread measurements at 1.2 Ghz in indoor enviroments
Bina içinde 1.2 Ghz'de gecikme yayılması ölçümleri
- Tez No: 29613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENCER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gecikme Yayılması, Bina İçi Ölçmeleri, Kanal, Geniş Band, Network Analizer, Delayspread, Indoor Measurement, Channel, Wideband, Network Analyzer
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ BİNA İÇİNDE 1.2 GHz' DE GECİKME YAYILMASI ÖLÇÜMLERİ HARMANCIK, Ömer Faruk Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Sencer KOÇ Eylül, 1993, 80 sayfa Bina içi kominikasyon sistem uygulamalarında yüksek data hızı istenmektedir, fakat data hızları“çok yol”ve“azalma”ile sınırlıdır. Bina içi ölçmelerde, data hızı limitleri, radyo kanalı tarafından üretilen 'ISI' ile çok yakından ilgili olan“RMS gecikme yayılması”üzerinde yapılan incelemelerle ortaya çıkarılabilir. Bu çalışmada, 1.1 GHZ-1.3 GHz bandında, bina içi radyo kanalının geniş band karakterize edilebilmesi için, Network Analyzer kullanılarak EE Bölümü/ ODTÜ, 2. katında 472 ölçme yapılmıştır. Deneyde frekans tepkisi ölçümleri, test bölgelerinde gönderici anteni bir noktada sabitleyip, alıcı anteni farklı noktalara taşıyarak yapılmıştır. Kanalın impulse tepkisi frekans tepkilerinin her birinin ters Fouirier dönüşümü alınarak bulunmuştur. Gecikme yayılmaları, 472 impulse tepkisinin her biri için hesap edilmiş ve analiz edilmiştir. Gecikme yayılmalarının CDF ve PDF leri her grup ölçme için bulunmuştur. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIME DELAYSPREAD MEASUREMENTS AT 1.2 GHz IN INDOOR ENVIRONMENTS HARMANCIK, Ömer Faruk M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sencer KOÇ September, 1993, 80 Pages Indoor radio communication system applications demand high data rates, but data rate in indoor channels is bounded due to multipath and fading. One of the main objective of the indoor radio propagation measurements is to determine the data rate limitation that is determined by frequency selective fading fnultipath characteristic of the channel. In the indoor measurements, the data rate limitations can be studied by examining the statistic of the RMS delayspread that is strongly related to the ISI produced by radio channel. In this work, using a vector network analyzer, 472 measurements for wideband characterization of the indoor radio channel in 1.1-1.3 GHz band are performed at the second floor of the EE Department D Block, METU. Inthe experiment, frequency response measurements were taken at spatially distributed locations throughout the test cites by fixing the transmitter at a central location and moving the receiver antenna to different locations The impulse response of the channel is obtained from the inverse Fourier transform of the frequency response profiles. The delayspread was calculated and analyzed for each one of the 472 impulse response profiles. CDFs and PDFs of the delayspread were calculated for each group of measurement.