Dini tarihi ve sosyolojik boyutuyla Taliban hareketi
Taliban movement with its religious, historical and sociological dimensions
- Tez No: 296305
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, İslami Hareketler, Taliban Hareketi, Afghanistan, Islamic Movements, Taliban Movement
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
1992'de son komünist hükümetinin düşmesiyle birlikte Afgan mücahitleri iktidarı ele geçirmişlerdir. Fakat muzaffer mücahitlerin aralarındaki ihtilaf ve iç çekişmeden dolayı iç çatışmalar ortaya çıkmıştır. İç çatışmalar devam ederken 1994'de Kandahar'da bir grup medrese öğrencisi yaşananlara isyan etmiştir. Medya tarafından Taliban ya da Taliban hareketi olarak adlandırılan bu öğrenci grubu kısa sürede ülkenin büyük bölümünü denetimi altına almıştır. Taliban hareketi, iktidarı sırasında Afganistan yönetim şeklini İslam Emirliği olarak değiştirmiş ve İslam Şeriatını kendi yorumuyla uygulamaya çalışmıştır.Taliban rejimi, Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Afganistan'ın resmi hükümeti olarak tanınmıştır. ABD'nin saldırılardan sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin'i himaye ettiği için ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerinin askeri müdahalesi sonucunda Taliban hareketi, 11 Eylül 2001 olayından sonra, Kasım 2001'de iktidardan uzaklaştırılmıştır. O günden bugüne kadar Taliban militanları, Afganistan'da bulunan yabancı güçlere ve Afgan devletine karşı gerilla savaşını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
The Afghan Mujahedeen seized power after the fall of the last communist government in 1992. However disagreement and infighting among triumphant mujahedeen caused civil war in the country. In 1994 a group of madrassa students rose against clashing mujahedeen groups. This group of students, who were named Taliban or Taliban movement by media, captured large part of the country in a very short time. While the Taliban were in power, changed the government of Afghanistan to an Islamic Emirate and they tried to enforce their version of Sharia law.Taliban regime gained diplomatic recognition as Afghanistan official government from Pakistan, Saudi Arabia and United Arab Emirates. After 9/11 The Taliban movement was overthrown in November 2001 by coalition forces due to protecting of Osama Bin Laden who has been charged for 9/11 attacks by USA. From then onward the Taliban militias have been carrying out guerrilla attacks against foreign forces and Afghan government.