Üç kuşak kadının cinsiyet rolleri: Ankara örneği
Gender roles of three generations of women
- Tez No: 296423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERİMAN AÇIKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Kuşak, Sosyalizasyon, Cinsiyet Kültürü, Ataerkillik, Gender roles, Generations, Socialization, Gender Culture, Patriarchy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tezin amacı, toplumsal cinsiyet rolleri algısının üç kuşak kadın arasında değişip değişmediğini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için ilk olarak cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları tanımlanmış ve bu kavramlar karşılaştırılmıştır. Sonra, cinsiyet rollerinin nasıl oluştuğunu analiz etmek için sosyalizasyon ve ataerkillik kavramları incelenmiştir. Son olarak cinsiyet rolleri farklı sosyolojik ve psikolojik yaklaşımlarla sunulmuştur. Alan araştırmasında ise nicel ve nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda kuşaklar arasında farklılar belirlenmiştir. Genel olarak, üç kuşak kadın arasında yapılan analiz, genç kadınların daha eşitlikçi bir toplumsal cinsiyet rol algısı olduğunu göstermektedir. Ayrıca yaşlı kuşağın algısı diğer kuşaklardan oldukça farklıdır. Elde edilen bu bulgular literatür ışığında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.Sonuç olarak, kuşaklar arası cinsiyet rolleri farklılıklarını belirlemek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemede önemli bir argümandır. Çünkü değişimin hangi düzeyde olduğunu anlamak, uygun politika ve programların gelişimini destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to try to examine whether there is change in the perception of gender roles between the three generations of women. To achieve this aim, first sex and gender are defined and these concepts are compared. Then, the terms of socialization and patriarchy are examined to analyze how gender roles occur. Finally, gender roles are presented in different sociological and psychological approaches. In the field research, both quantitative and qualitative research methods are used.As a result of research, the differences between generations are determined. In general, the analyses of perceptions among three generataions? women showed that younger women have more egalitarian perception on gender roles. In addition, perception of older generations is quite different to other generations. These findings discussed at the of literature and the advices for future studies were stated.Consequently, determining differences in gender roles between generations is very important argument to avoid gender inequality. Because, understanding what level of change will support the development of appropriate policy and programs.