Demans hasta yakınlarında depresyon ve yaşam doyumu: Bilişsel duygu ayarlama, sosyal destek ve adil dünya inancı ilişkisi
Depression and life satisaction in dementia caregivers: The relation of cognitive emotion regulation, social support and belief in a just world
  1. Tez No: 296427
  2. Yazar: KAHRAMAN KIRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu Ayarlama, Sosyal Destek, Adil Dünya İnancı, Depresyon, Yaşam Doyumu, Demans Hasta Yakınları, Cognitive Emotion Regulation, Social Support, Belief in a Just World, Depression, Life Satisfaction, Dementia Caregivers
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı demans hasta yakınlarında sosyal destek ve adil dünya inancının bilişsel duygu ayarlama stratejileri ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiye yaptığı düzenleyici etkiyi incelemektir. Mersinde yaşayan toplam 104 hasta yakını çalışmaya alınmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 53.24' tür. Toplam 104 katılımcıdan 87'si kadın (yaş ortalamaları 52.98) ve 14' erkektir (yaş ortalamaları 53.50). Çalışmaya katılan her katılımcı, Demografik Bilgi Formu, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Adil Dünya İnancı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Beck Depresyon Envanterini doldurmuştur.Sonuçlar pozitif odaklanma ve felaketleştirmenin, depresyon ve yaşam doyumu ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Dahası, sosyal destek ve adil dünya inancı bilişsel stratejiler ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiye güçlü düzenleyici etki göstermişlerdir. Adil Dünya İnancının kabullenme ve plana odaklanma stratejisi üzerindeki etkisi yüksek iyi olma hali ile ilişkiliyken, felaketleştirme üzerindeki etkisi düşük iyi olma ile ilişkilidir. Sosyal desteğin kabullenme ve olumlu değerlendirme üzerindeki etkisi yüksek iyi olma hali ile, felaketleştirme üzerindeki etkisi düşük iyi olma hali ile ilişkilidir. Sosyal destek, adil dünya inancının olumlu odaklanma ve diğerlerini suçlama stratejileri üzerindeki üçlü etkisi sırasıyla daha düşük depresyon seviyesi ve daha yüksek yaşam doyumu ile ilişkilidir. Ancak sosyal destek ve adil dünya inancının felaketleştirme üzerindeki düzenleyici etkisi yaşam doyumunu düşürmüştür.Sonuç olarak çalışmamıza göre, demans hasta yakınları için bilişsel duygu ayarlama stratejileri kullanmanın adil dünya inancı ve sosyal destek yolu ile depresyonu düşürdüğü ve yaşam doyumunu arttırdığı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the moderated effect of social support and belief in a just world (BJW) on the relationship between cognitive emotion regulation strategies, depression and life satisfaction, among dementia caregivers. Totally 104 caregivers who live in Mersin were participated to the study. The main age of participants was 53.24. In our sample, 87 of 104 were female (with main age 52.98) and 14 were male. All participants completed demographics information form, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Perceived Social Support Scale, Belief in a Just World Scale, Life Satisfaction Scale and Beck Depression Inventory.Results showed that, Positive Refocusing and Catastrophizing were related with depression and life satisfaction. In addition, social support and BJW showed strong moderating effect on the relationship between cognitive strategies and depression and life satisfaction. While, the moderated effect of BJW on Acceptance and Refocus on Planning were related with superior well-being, the effect on Catastrophizing was related inferior well-being. The moderated effect of social support on Acceptance and Positive Reappraisal showed higher well-being, whereas the effect of social support on Catastrophizing was related with lower well-being. In addition social support, BWJ, together, showed moderated role on the relationship between Positive Refocusing and lower depression level and on the relationship between Blaming Others and higher life satisfaction. However the moderated effect of social support and justice world belief on Catastrophizing reduced life satisfaction.Finally according to our study, it can be strongly suggest that using cognitive emotion regulation strategies enhance life satisfaction and decrease depression via the moderated effect of perceived social support and justice world belief in caregivers of patients with dementia.