Türkiye'deki işletme gruplarının çeşitlendirme stratejileri
Diversification strategies in business groups in Turkey
  1. Tez No: 296581
  2. Yazar: AHMET İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlendirme stratejileri, iktisat politikaları, işletme grupları, 1980 öncesi ve 1980 sonrası dönemler, Diversification strategies, economic politics, business groups, pre-1980 and post-1980 terms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki işletme gruplarının iktisadi önemini ve çeşitlendirme stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Türkiye'de 1980 öncesi, 1980-1990 arası ve 1990 sonrası ortaya çıkan işletme grupları birbirleriyle kıyaslanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'deki işletme gruplarının çeşitlenme seviyelerinin derecesini açıklamaktır. Elde edilen bulgular, eski ve yeni dönem işletme gruplarının çeşitlenme düzeyleri boyutlarında farklılaştıklarını göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın Türkiye'deki işletme gruplarının çeşitlendirme stratejilerini kavramsal bir çerçeve dahilinde açıklaması ve gelecekteki görgül çalışmalar için bir zemin hazırlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research attempts to examine the economic importance and diversification strategies of business groups in Turkey. To this end business groups that have emerged in the pre-1980, 1980-1990 and post-1990 liberalization periods are compared with each of them. The aim of this research is to reveal diversification levels of business groups in Turkey. Our findings show that pre-1980 and post-1980 business groups are differentiated in the extent of unrelated diversification. Finally, this research is to explain diversification strategies of Turkish business groups within a theoretical framework and to prepare a ground for future empirical research.