1930-1938 yılları arasında devletçilik politikasının Türk basınında yansımaları
Reflections 1930-1938 Turkish press between statism policy
  1. Tez No: 296721
  2. Yazar: SENEM GEYİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Devletçilik, Liberalizm, Özgün, Kalkınma, Türkiye, Plan, Economy, Statism, Liberalism, Original, Development, Turkey, Plan
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin sosyal ve iktisadi alt yapısı önemli ölçüde yıpranmıştı.Türkiye Lozan Barış Antlaşması ile siyasi ve ekonomik bağımsızlığını ilan etmeden önce İzmir İktisat Kongresi'ni düzenlemişti. Bu kongrede alınan kararlar doğrultusunda yapılandırılan ekonomi politikasının temel amacı, ekonomik bağımsızlık ile siyasi bağımsızlığı desteklemek ve hızlı kalkınmayı gerçekleştirmektir. Cumhuriyet'in ilk on yılında yapılan kurumsal, yasal düzenlemelere ve devletin teşvik uygulamalarına rağmen, özel sektörün sermaye imkanları ve yönetimindeki yetersizlikler nedeni ile ekonomide hızlı kalkınma ve bağımsızlık yaşanamamıştır. Liberal iktisat politikasının uygulandığı bu dönemde 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'nın yaşanması, devletçilik politikasına geçişi zorlayan belirleyici bir etki yaratmıştır.1932-1938 yılları arasında Türkiye ekonomisinde uygulanan devletçilik modeli ülkenin kendi şartlarından doğmuş, buna göre şekillendirilmiş özgün bir nitelik taşımıştı. Bu doğrultuda devletin hazırlayıp uygulamaya koyduğu 1. ve 2. sanayi planlarıyla sanayileşmenin ve dolayısıyla kalkınmanın hızı artırılmış, özel girişimciler devlet eliyle korunup desteklenmişti. Devlet, kamu ve özel sektör arasında denge unsuru olarak yer almış, ılımlı bir devletçilik siyaseti izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the independence war Turkey?s social and economical structure had exhausted in a large extend.Turkey had manased economical congress of İzmir before he declaration of economical and political independence related to Lousanne Treaty. The decisions taken in accordance with this convention; The main purpose of the policy configured on the economy is to support economical and political independence in a rapid development. In spite of the corporate legal regulations an practises of the government that encouraged in the first decade of republic; There wasn?t a rapid development in economy and independence because of inadequacies in the management of main facilities and private sector. During this period that liberal government policy implemented forced to live in a transition impact of the state policy because of the world economic crisis of 1929.Statism model applied to the economy of that years of Turkey between the years 1932 ? 1938 was born in the country?s own conditions and has carried a unique at tribute. The directions that prepared and set by the state 1st and 2nd industry plans increased the speed of industrialization and development plans for industry, and private entrepreneurs werw supported by the goverment. State participated in as on element of balance between. Public and private sector, and shomed a moderate statism politics.