Osmanlı çini motiflerinden lale motifinin logolarda kullanımı ve DPÜSEM örneği
Example of use and DPÜSEM motif logos ottoman tulip tile themes
- Tez No: 296738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Logo, Marka, Çini Motifi, Lale, Logo, Brand, Brand?s Visual Identity, One Of Ottoman Period?s Motifs-Tulip
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bir marka olmak için işletme veya kurum kendini diğer markalardan ayıran bir görsel kimliğe sahip olmalıdır. Kurum kimliği unsurlarından biri olan logolar ise kurum ya da markanın görünen gücü olarak tanımlanabilir. Bu güç, kurum ya da markanın müşteriye verdiği güvencenin bir göstergesidir. Bu gücü elde etmek için tasarımcılar çok özgün tasarımlar ve kalıcı olan logolar tasarlayarak markayı ön plana çıkartıp daha etkili hale getirmek zorundadırlar. Bu çalışmada lale motifinin güçlü bir marka görsel kimliği oluşturup oluşturamayacağı incelenmiştir. Günümüzde Osmanlı dönemi geleneksel Türk Sanatları hemen hemen her yerde göze çarpmaktadır. Osmanlı sanatının varlığı ve önemi dünyanın her yerinde bilinmektedir. Bu kültür değerini yaşatmak yeni neslin tasarımcıları olan bizlere düşmektedir. Markaların görsel kimliğini kurumsal bir yapıya kavuşturan biz tasarımcılar Osmanlı lale motifini yeni nesil tasarımlara yansıtarak yaşatmalı yeni bu sanat değerlerini kaynak olarak kullanmalıyız. Grafik tasarımcılar tasarımlarını özgün kendine has üsluplarını kullanarak genellikle markanın amacı, misyonu ve hedefleri konusunda araştırmalar yaptıktan sonra tasarlamaktadırlar. Tabi ki bir marka için tasarlanacak logo fizibilite çalışması doğrultusunda ona uygun olan karakterde yapılmalıdır. Ancak çok ünlü markaların görsel kimlikleri bazen çok farklı çıkış noktaları kullanılarak tasarlanmaktadır. Bu doğrultuda lale motifi ile bir marka logosu tasarlarken markanın bir sanat işi ya da ona yakın bir iş yapılmasına gerek yoktur. Bu çalışmanın uygulama aşamasında Dumlupınar Üniversitesine bağlı DPÜSEM'in logo tasarımında lale motifli desenler kullanarak logo kurumsal kimlik tasarımının ilk basamağının gerçekleştirilebileceği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
To make a new brand, corporation has to have a visual identity which separates it from the other brands. The logos, which are one of the corporation?s identificational elements, can be described as the visible power of the corporation or brand. This power is the sign of trust which is given to customer by the corporation or brand. To get this power, designers have to foreground and make the brand effective by making very original designs and permanent logos.Nowadays, traditional Turkish arts from the Ottoman?s period can be seen almost everywhere. The existence and value of the Ottoman art is known in all over the world. As being designers of the new generation, it is our duty to keep this cultural value alive. Us, designers, who give new visual identities to the corporations, have to keep traditional Ottoman motifs alive by adapting them in new generation?s designs. We also have to adapt these artistic values to new designers.Graphic designers make their designs by using their own genres, generally after making researches about the brand?s goal, mission and targets. Of course, the logo which will be designed for a brand has to be harmonic with the feasibility work. But sometimes, visual identities of the very famous brands are designed by using very different places of exit. This is why, when we design a brand logo by using the Ottoman motifs, the brand doesn?t have to make an art-work or any work connected. At the practice level of this work, it is proved that the educational management in a university can design logos by using figures from Ottoman motifs.