20. yüzyıl Türk resminde manzara
The Turkish painting landspace in the 20th century
  1. Tez No: 296737
  2. Yazar: IRMAK PINAR CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA MANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Landscape, the Turkish official, 1914 Generation, Independent, Group D, New Group, Group of Black Pen
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Manzara resmi, toplumun doğaya karşı oluşan tutkusunun bir yansıması olarak resim sanatı içerisinde yüzyıllar öncesinden bu yana yer almıştır. Türk Resim sanatında manzara teması ilk olarak minyatürlerde anlatımı güçlendirmek amacı ile fon olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada, Türk resminde manzara olgusunun gelişim ve evrelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sanatçıların kişisel üsluplarını ve sanatsal tavırlarını belirlemede etken olan manzaranın Türk resminde ve sanatçıların çalışmalarında ne kadar etkili olduğunun anlaşılması, sanatçıların yapmış olduğu örneklerin incelenmesi ve yorumlanması açısından önem taşımaktadır.Türk resminde manzaranın oluşum ve gelişim sürecini anlamak için hazırlanan bu çalışmada, 20. Yüzyıl Türk resminde manzara konusu tarihsel sürece bakılarak işlenmeye çalışılmıştır. Osmanlıdan başlayarak Türk toplumunun manzaraya bakış açısı dönemsel olarak grup hareketleri ve daha sonra gelişen bireysel eğilimler incelenmiştir. Manzaranın geçirmiş olduğu evrelere ve sanatçıların kullandıkları üslupsal dillere değinilmiştir. Bu araştırma; minyatürün manzara resminin gelişimi üzerindeki etkileri, Batı'dan gelen ressamların ve akımların etkileri, Sanayi-i Nefise öncesi asker ressamların doğaya yöneliş biçimi ve sonrası oluşan grup hareketleri ile 1950 sonrası bireysel manzara eğilimlileriyle sınırlıdır. Araştırmada tarama modeli desenlenmiştir.Anahtar Kelineler: Manzara, Türk Resmi, 1914 Kuşağı, Müstakiller, D Gurubu, Yeniler Gurubu, Siyah Kalem Gurubu.
Özet (Çeviri)
Landscape Painting has taken place in pictorial art from hundreds of years ago until now,as a reflektion of society's passion for nature.Firstly the theme of landscape used for to strengthen the expreeion as a background in miniatures.In this research,I do a research on development and stages of the landscape painting in Turkish pictorial art.Landscape is a factor in artist's paintings that shows their styles and their artistic attitude.This is important in Turkish pictorial art and for artists and it is important also in terms of analysing and commenting the examples of artist's paintings.I prepared this study to understand the process of formation and development of landscape in Turkish pictorial art. I tried to analys landscape in 20th century Turkish pictorial art theme,according to historical process.Starting from Ottomans,I examined the point of view of Turkish society,the periodic movements by groups and emerging trends in individual.I mentioned the phasesof landscape and the stylistic language used by the artists.This research is about the miniature's effects on the development of the landscape painting,effects of the artists from west and the currents,the military artist's arientation to the nature before Sanayi-i Nefise and individual landscape mavement after 1950.In the research I used screening model.