Modern imalat süreçlerinde bilgisayar destekli kalite yönetimi
Computer aided quality management at modern manufacturing processes
- Tez No: 296833
- Danışmanlar: PROF. DR. M. NUMAN DURAKBAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Computer aided quality, the standard fort he exchange of product model data, dimensional measurement interface standard, EXPRESS-G
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Modern imalat sistemlerinde, farklı firmalar arası rekabet sonucu ürün kalitesinin önemi artmıştır. Bilgisayar destekli mühendislik sistemlerinin kullanımının artması farklı kalite anlayışlarını ortaya çıkarmıştır. Bu sistemlerde pek çok farklı yazılım kullanılmaktadır. Yazılımlar arası farklar modern imalat sistemlerinde kalite karakteristiğini üzerindeki en önemli noktalardan birisidir.Genel ve gelişen kalite anlayışlarının açıklanmasından sonra kontrol için gerekli ölçümleri yapan CMM'lerden bahsedilerek, ayrıca geometrik boyutlandırma ve toleranslandırma ile istatistiksel toleranslandırmaya değinilmiştir. Bilgisayar destekli imalat sistemleri incelenerek, CAQ sistemi için gerekli veri değişimi ve ara yüz standartlarından DMIS ve STEP hakkında araştırma yapılmış. STEP uygulama protokolleri ve bu protokoller arasındaki bağlantılar gösterilmiştir. Veri modelleme dili EXPRESS açıklanmış ve EXPRESS-G ile karşılaştırılarak. TSE ve ISO standartlarına göre dairesel bir flanşın tasarımı gerçekleştirilmiş ve EXPRESS-G grafiksel veri modelleme dili ile gösterilmiştir. Bu gösterim parça tasarımının anlaşılabilirliği arttırmaktadır. Bunun sayesinde farklı imalat birimleri arasındaki karışıklığın engellenebileceği görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Bilgisayar destekli kalite, ürün model verisinin değişimi için standart, boyutsal ölçüm arayüz spesifikasyonu, EXPRESS-G
Özet (Çeviri)
In the modern manufacturing systems, importance of product quality has increased as a result of competition between firms. Increasing the usage of computer aided engineering systems has revealed the diffirent quality consepts. A great number of different softwares are used in these systems. Differences between softwares are one of the most important point on the quality charesteristics in modern manufacturing systems.General and developing quality terms were studied, after that CMMs for use in checking dimensions were mentioned. Also noticed geometrical dimensioning and tolerancing with statistical tolerancing. Computer aided manufacturing systems were examined afterwards made a research about data exchange and interface standards, DMIS and STEP which are needed for CAQ system. STEP application protocols and connections between these protocols were demonstrated. Data modeling language EXPRESS explained and compared with EXPRESS-G. An annular flange was designed towards the standarts of TSE and ISO and this design showed with graphical data modeling language EXPRESS-G. This representation improves comprehensibility of part design through of comprehensibility, disorders could be block between different manufacturing departments.