Sıcak hadde çeliği ile soğukta şekillendirilen çeliklerin özelliklerinin ve taşıyıcı farklılıklarının incelenmesi
Examine properties and structural differences of hot rolled and cold formed steels
  1. Tez No: 296942
  2. Yazar: MEHMET CAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. A. ZAFER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğukta şekillendirilen çelikler, sıcak hadde çelikleri, soğukta şekillendirilen çeliklerin hesap yöntemleri, soğukta şekillendirilen ve sıcak hadde çelikleri hesap örnekleri, hafif çelik yapılar, Cold formed steel, hot rolled steel, calculation method of cold formed steel, cold formed and hot rolled steel calculation samples, light gauge steel structures
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Deprem sonrası kullanımı yaygınlaşan soğukta şekillendirilen çelik yapılar ülkemizde az katlı konut yapılarında tercih edilmektedir. Diğer yapı gruplarında ise sıcak hadde çelikleri tercih edilmektedir. Oysa soğukta şekillendirilen çelik elemanların, yapı veya bir sistemin tamamında ya da sıcak hadde çeliği ile birlikte karma bir sistem olarak kullanımı mümkündür.Bu çalışmada soğukta şekillendirilen ve sıcak haddeleme yöntemiyle elde edilen çelik elemanların hesaplama yöntemlerine değinilerek, tek bir eleman ve sistem olarak hesaplamalar yapılmış ve bu hesap sonuçları ayrı durumlar için incelenmiştir.Çalışma sonucunda soğukta şekillendirilen çeliklerin yalnız başına veya sıcak hadde çeliği ile birlikte karma sistemler içerisinde kullanımının ağırlık ve maliyet açısından tasarruf sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada soğukta şekillendirilen çelikler ile sıcak hadde çeliklerinin taşıyıcı özellikleri arasındaki farklılıklar incelenmiş, kesin olarak olmasa da üretim yöntemi farklı olan bu çeliklerin hangi yapı elemanı veya sistemi olarak hangi şartlarda kullanılabileceği belirtilmektedir. Sistemde ağırlıktaki azalma deprem yüklerini de direkt olarak azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the earthquake, use of cold-formed steel structures in the low rise residential buildings is preferred in our country. The hot-rolled steel are preferred for other structure groups. Whereas in the cold formed steel structure or a system of elements or with hot-rolled steel in the whole system use as possible.In this study, cold-formed steel and hot rolling elements? calculation methods are discussed, and the system or as a single element calculations were made and the results that calculations for individual cases are investigated.In conclusion, using cold-formed steel is alone or in conjunction with hot-rolled steel are decreased weight and are observed in terms of cost savings. The decrease in weight in the system directly reduces the seismic loads. This study also includes cold formed steel and hot rolled steel carriers of properties between the different examined precisely even if production methods are different, this steel, which structural elements or as a system under which conditions can be used are specified