Gemi pervane kesitlerine ait kavitasyon kovalarının sayısal hesabı
Numerical calculation of cavitation buckets on ship propeller blade sections
- Tez No: 297099
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BAL, YRD. DOÇ. DR. SERKAN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavitasyon, hücum açısı, kaldırma kuvveti katsayısı, basınç katsayısı, gemi pervanesi, hidrofoil kesitleri, sınır elemanları yöntemi, Cavitation, angle of attack, lift coefficient, pressure coefficient, ship propeller, hydrofoil sections, boundary element method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada sınır elemanları yöntemi kullanılarak gemi pervane kesitlerine ait kavitasyon kovalarının sayısal hesabı yapılmıştır. Dirichlet tipi potansiyel temelli sınır elemanları yöntemleri (panel yöntemleri) hem kavitasyon kovasının hesaplanmasında hem de kavitasyon kovasının doğrulanmasında kullanılmıştır. Önce örnek pervane kesitlerinin verileri elde edilmiştir. Daha sonra bilgisayar programları yardımıyla (PC-Pan, CDSM) kavitasyonu etkileyen parametreler sistematik bir biçimde değiştirilerek sayısal sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara bağlı olarak diyagramlar ve dizayn bukletleri hazırlanmıştır. Diyagramlarda farklı değişkenler karşılaştırılmıştır. Minimum basınç katsayısı - Hücum açısı (CP-?), Hücum açısı - Kavitasyon sayısı (?-?), Hücum açısı - Kaldırma kuvveti katsayısı (?-CL), Kavitasyon sayısı ? Minimum basınç katsayısı (?-CP), Kavitasyon sayısı ? Kavitasyon boyu (?-l) gibi parametreler kullanılarak diyagram ve tablolar oluşturulmuştur. Bütün veriler toplanarak kavitasyon kova diyagramları (bukletleri) oluşturulmuştur. Bu bukletler sayesinde hidrofoil kesitleri üzerinde kavitasyonun olup olmadığı ve söz konusu kesitlerin analiz sonuçlarına göre hangi aralıklarda çalışılması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the cavitation buckets for the sections of ship propeller are computed by using the boundary element methods. Dirichlet type potential based boundary element methods (panel methods) used in the calculation and verification of cavitation buckets. First, a sample data was obtained from sections of the propeller. Then with the help of computer programs (PC-Pan and CDSM) the hydrodynamic performance of sections was calculated in a systematic manner by changing the parameters affecting the cavitation. Design booklets and diagrams have been created based on these results. The diagrams of different variables are compared with each other. Minimum pressure coefficient - Angle of attack (CP-?), Angle of attack ? Cavitation number (?-?), Angle of attack - Lift coefficient (?-CL), Cavitation number - Minimum pressure coefficient (?-CP), Cavitation number - Cavitation length (?-l) such as using parameters have been presented in tables and diagrams. All data was collected in a booklet. By using this booklet it can be said where cavitation is/isn?t effective on hydrofoil sections and which areas should be studied according to analysis solutions.