İstanbul'da ambalaj atıkları geri dönüşüm uygulamalarının maliyet analizi
Cost analysis of recycling practices of packaging waste in Istanbul
- Tez No: 297120
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TALHA GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, ambalaj atıkları, geri dönüşüm, yaklaşık maliyet, Waste management, packaging waste, recycling, approximate cost
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde karşılaşılan çevre sorunları kaynak ve türleri itibariyle farklılıklar göstermektedir. Hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus atışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. Evsel atıklar, hayat standartlarının yükselmesi ve teknolojideki gelişmeler sonucu miktar ve çeşit olarak artmaktadır. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi, başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere ekonomiyi de yakından ilgilendirmektedir. Katı atık yönetimi; kısıtlı enerji, hammadde gibi tabii kaynakların maksimum verimi sağlayacak şekilde kullanılmasını, az atık üretiminin desteklenmesini, atıkların geri kazanımını ve yeniden kullanımını, hava, su, toprak ve canlılara zarar vermeden bertaraf edilmesini amaçlayan toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin tümüdür. Öncelik sırası; önleme, kaynakta azaltma, yeniden kullanım, geri kazanım/geri dönüşüm, ön işlem ve bertaraf şeklindedir.İstanbul'da katı atık yönetimi ile ilgili mevzuata uygun şekilde, düzenli depolama tesisleri, katı atık aktarma istasyonları, tıbbi atık yakma tesisi, depo gazından elektrik üretim tesisleri ve kompost ve geri kazanım tesisi işletilmektedir. Bu şekilde atık miktarı azaltılmakta, atıklardan geri kazanım sağlanmakta ve katı atıklardan enerji elde edilmektedir. Az atık üretimi, oluşan atıkların mümkün olduğunca geri kazanılması, depolama sahalarının ömrünü uzatmak ve geri dönüştürülebilecek ekonomik değerlerin kaybını önlemek açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, İstanbul'da ambalaj atık sektörü ile ambalaj atıklarının mevcut durumu değerlendirilmekte ve ambalaj atıklarının toplanmasına ilişkin yaklaşık maliyet öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently; environmental problems are different from each other because of their source and type. Rapid economical growth, urbanization, population growth and increase of welfare level cause increasing of waste generation. Amount and variety of domestic waste increase by technological development and high living standards. Disposal of waste in an environmental way is important both for human and environmental health and economy. Solid waste management contains collection, transportation, recycling and disposal of waste and aims; using the natural resources and energy with maximum efficiency, supporting the production with less waste, waste recycling and reuse, disposal of waste with giving no harm to air, water, soil and living organisms. Priority of waste management is prevention, reducing on source, reuse, recycling, pretreatment and disposal.In Istanbul, sanitary landfills, solid waste transfer stations, medical waste incineration plant, electric generation by landfill gas, composting and recycling plants are operated according to waste management legislations. In this way, waste quantity is reduced, waste is recycled and energy is generated. Less waste generation and recycling are important to extent landfill lifetime and prevent economical loose of recyclables. In this study, current situation of packaging sector and packaging waste in Istanbul is evaluated, approximate cost of packaging waste collection is predicted.