Lazer interferomete ile koordinat eksenli ölçüm cihazı kalibrasyonu
Calibration of coordinate measureing machine with laser interferometer
  1. Tez No: 297127
  2. Yazar: ASLI GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NUMAN DURAKBAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Koordinat eksenli ölçüm cihazı, lazer interferometre, belirsizlik, uluslararası standardizasyon organizasyonu ( ISO), Coordinate Measuring Machines, lazer interferometry, uncertainty, international orginisation for standardization( ISO)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Tasarım ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Gün geçtikçe endüstride ve laboratuarlarda Koordinat Eksenli Ölçüm Cihazı'nın kullanım oranı artmaktadır. Bunun en önemli sebebi hassasiyeti ve kullanım esnekliğidir. Gelişen teknoloji ile endüstriyel ve laboratuar alanında kalite gerekliliklerinin sağlanması amacıyla ölçme ve kontrol cihazlarına ve bu cihazlara olan güvenilirliğine ihtiyaç kaçınılmazdır. KEÖC' larının yüksek hızda problaması, ölçüm hassasiyetini, ölçüm doğruluğunu standartlar kontrolünde koruması gerçekleştiği sürece güvenlidir. Cihazın takip edilebilirliğinin sağlanması önemi de gelişen teknoloji ile birlikte artmıştır. Güvenirliği koruma işlemi de standartlar vasıtasıyla periyodik kalibrasyonlar ve doğrulama işlemleri ile gerçekleştirilebilinir.Bu çalışmada ilk olarak kalite, standardizasyon ve yapısı, kullanılan terimler ve açıklamaları üzerinde duruldu. Sonrasında kullanılan ISO standartları aracılığıyla (ISO 14253, ISO 10360 )Koordinat eksenli Ölçüm Cihazı kalibrasyonu anlatıldı. KEÖC ve kalibrasyon işlemi sırasında kullanılan lazer interferometre cihazı anlatıldı. Son olarak Lazer interferometre ile KEÖC kalibrasyonu anlatıldı.Uygulama kısmında ülkemizde gerçekleştirilen bir kalibrasyon işlemi örnek alınarak gerçekleştirilen kalibrasyon işlemi anlatıldı. Uygulama kısmında gerçekleştirilen kalibrasyon işlemi ile standartlar aracılığıyla anlatılan kalibrasyon işlemi arasındaki farklar irdelendi.
Özet (Çeviri)
Day by day usage ratio of the Coordinate Measuring Machines increases for industries and laboratories. Measuring flexibility and accuracy of CMM have the most important role for this increment. The improving technology comes together with the need for more reliability and accuracy to the measuring machines. Coordinate Measuring Machines can be reliable only when they are traceable with national standards. The importance of the traceability also increases with the technology. To provide this traceability there is need to make periodical calibrations and correction.In this study firstly I state the standardization and structure of standard organizations and the terms used in this area. Secondly I give information about the CMM calibration procedure according to the standards (ISO 14253, ISO 10360). I also give information about the coordinate measuring and laser interferometer machines structure and working principles.In the last part I make an example calibration procedure with a firm which was service firm of the manufacturer?s company.In this part a cleared the differences of the calibration standards and the calibration procedure which was made by the manufacturer serving firm.