Burulma düzensizliği içeren betonarme yapıların doğrusal elastik yöntem ile deprem performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of existing reinforced concrete buildings with torsional irregularities subjected to earthquakes by linear elastic method
- Tez No: 297146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRAY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal elastik, değerlendirme yöntemleri, mevcut yapı deprem performans değerlendirilmesi, eşdeğer deprem yükü yöntemi, Linear elastic, assessment methods, earthquake performance assessment of existing buildings, equivalent earthquake load method
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Depremde mevcut binaların performansının belirlenmesinde, doğrusal elastik olmayan hesap yöntemlerinin yanısı sıra, daha yaygın kullanılan doğrusal elastik hesap yöntemlerinin kullanılmasına da izin verilmiştir.Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY [1]) Bölüm 7'de tanımlanan doğrusal elastik hesap yönteminin kullanılabilmesi için, binanın kat sayısının 8'den fazla olmaması, herhangi bir katta ek dışmerkezlik gözönüne alınmaksızın doğrusal elastik davranışa göre hesaplanan burulma düzensizliği katsayısının 1.40 değerinden küçük olması gereklidir. Tez çalışmasında, burulma düzensizlikleri farklı 5 katlı ve 7 katlı olmak üzere dört taşıyıcı sistem üzerinde sayısal analizler yapılmıştır. Analizlerde kullanılan taşıyıcı sistemler DBYBHY koşullarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kat sayısı ve burulma düzensizlikleri farklı olan bu taşıyıcı sistemlerin seçilmesinin amacı, DBYBHY'de tanımlanan doğrusal elastik hesap yönteminin kullanılabilirliği ile ilgili koşulların irdelenmesidir.Şahin [2] tarafından hazırlanan ?Depremde Bina Performansının Doğrusal Elastik Olmayan Yöntemler ile Belirlenmesi ve Yöntemlerin Sonuçlarının Karşılaştırılması? adlı yüksek lisans tezinin sonuçları karşılaştırmalarda kullanılmıştır. Yapılan sayısal analizlerin karşılaştırılması sonucunda, DBYBHY[1] Bölüm 7'de tanımlanan doğrusal elastik ve doğrusal elastik olmayan yöntemler ile belirlenen kesit hasar bölgeleri ve performans seviyeleri arasında önemli farklar oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In determining the performance of existing buildings subjected to earthquakes, it is allowed to use linear elastic methods as well as non-linear elastic methods.The linear elastic method defined in Chapter 7 of Turkish Earthquake Code (DBYBHY [1]) requires that the number of storeys should not be greater than 8 and torsional irregularity factor at any storey, which is computed according to linear elastic behavior ignoring additional eccentricity, should be less than 1.40. In this study, four structural systems of 5 and 7 storeys with various torsional irregularities are analyzed. The structural systems are designed in such a way that they meet the requirements of DBYBHY [1]. The objective of analyzing buildings with various number of storeys and torsional irregularities is to investigate the usability of the linear elastic method given by DBYBHY [1].The results reported in the M.Sc. thesis of Şahin [2], ?Obtaining the performance of existing buildigns during the earthquake by non-linear elastic method?, are used for comparison. Based on those comparisons, it is observed that there exist significant differences between section damage zones and performance levels obtained by linear and non-linear elastic methods defined in Chapter 7 of DBYBHY [1].