Deneysel spinal kord travmasında tadalafil ve eritropoetin´in etkinliklerinin araştırılması
The effect of tadalafil and erythropoietin following experimental spinal cord injury
  1. Tez No: 297372
  2. Yazar: ÇAĞRI KÖKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: tadalafil, eritropoetin, spinal kord travması, tadalafil, erythropoietin, spine cord trauma
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Travmatik omurilik yaralanmasında birincil zedelenme travma anında olan zedelenme iken, ikincil zedelenme ise, oluşan birincil zedelenme sonrası gelişen metabolik ve biyokimyasal nedenlerle oluşan hasarlardır. İkincil zedelenme mekanizmaları arasında yer alan iki faktör serbest radikaller ve iskemi-reperfüzyon hasarıdır. Tadalafil, fosfodiesteraz tip 5 (PDE 5) enzim inhibitörüdür ve cGMP'yi artırır. Glikoprotein yapısında bir hormon olan Eritropoetin, eritrosit üretiminin kontrolünü sağlaması nedeniyle doku oksijenizasyonunun temel belirleyicisidir. Deneysel spinal kord yaralanma modeli 35 sıçan üzerinde uygulandı. Kontrol grubunda 7 sıçan normal spinal kord biyokimyasal değerlerinin saptanması için kullanıldı. Travma grubunda 7 sıçana total laminektomi yapıldıktan sonra anevrizma klibi ile spinal kord travması uygulandı. Travma çözücü grubunda 7 sıçana aynı yöntem kullanıldı ve intraperitoneal serum fizyolojik verildi. Travma ilaç grubunda ise 14 sıçana aynı yöntem uygulandı. 7 sıçana 2 mg/kg tek doz oragastrik yolla tadalafil verildi. Eritropoetin ise 7 sıçana 2000 Ü/kg dozda intraperitoneal yolla verildi Tüm sıçanlar işlemden 48 saat sonra sakrifiye edildi. Tadalafil'in ve Eritropoetin'in kan ve dokuda malondialdehit (MDA) ve toplam antioksidan kapasite (TAOK) değerine olan etkisi araştırıldı. Sonuç olarak tedavi gruplarının MDA değerlerinde travma grubuna göre anlamlı bir azalma saptandı, tedavi grubunun TAOK değerlerinde ise travma grubuna göre anlamlı bir artma saptandı. Tadalafil ve Eritropoetin'in spinal kord travmasında ikincil zedelenmeyi azaltarak dokudaki oksidatif stresi azaltarak faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Primary traumatic spinal cord injury is defined as the injury occurring at the time of the trauma. The metabolic and biochemical processes lead to the secondary trauma in the following hours after the primary trauma. Free radicals and ischemic reperfusion injury are two factors which play role in secondary injury. Tadalafil is a potent inhibitor of PDE5 and increases cGMP levels. The structure of a glycoprotein hormone Erythropoietin, red blood cell production, because it provides control of the main determinant of tissue oxygenation. The experimental spinal cord injury model was applied on 35 rats. In control group 7 rats were sacrificed to provide normal biochemical baseline values. In trauma group 7 rats underwent laminectomy and spinal cord injury was produced by extradural compression of the exposed cord by aneurysm clip. Same procedures were performed in 7 rats in trauma solvent group, so they also injected intraperitoneal saline. Same procedures were performed in 14 rats in trauma drug group, but they also received 2 mg/kg single dose via oragastric way of Tadalafil. The other 7 rats received 2000u/kg single dose intraperitoneal injection of Erythropoietin, All rats were sacrificed at 48 hours after the trauma. The effect of Tadalafil on (malondialdehid) MDA and (total antioxidant status) TAS values were studied. As a result MDA values were found to decrease significantly when compared to the trauma group, TAS values were found to increase significantly when compared to the trauma group. Results showed that tadalafil and erythropoietin, might reduce secondary injury in damaged rat spinal cord tissue.