Atriyum fibrilasyonlu hastalarda monofazik ve bifazik kardiyoversiyonun kardiyak markerler üzerine olan etkisinin karşılaştırılması
- Tez No: 297371
- Danışmanlar: DOÇ. ALPARSLAN BİRDANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyum fibrilasyonu, elektriki kardiyoversiyon, kardiyak troponin-I, monofazik, bifazik, Atrial fibrillation, electrical cardioversion, cardiac troponin- I, monophasic, biphasic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Doksöz, A. Atriyum fibrilasyonlu hastalarda monofazik ve bifazik kardiyoversiyonun kardiyak markerler üzerine olan etkisinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. Atriyum fibrilasyonunda kardiyoversiyonun kardiyak markerler üzerine olan etkisi birçok çalışmada araştırılmış olup, monofazik ve bifazik yöntemlerin karşılaştırıldığı çok az çalışma vardır. Çalışmaya elektriki kardiyoversiyon endikasyonu konulmuş, yaş ortalaması 64.8±10.5 olan 28'i bayan ve 22'si erkek olmak üzere atriyal fibrilasyonu olan toplam 50 hasta dahil edildi. Daha önce yapılan bir çok çalışmada monofazik ve bifazik dalga formu karşılaştırılmış ve kardiyoversiyon uygulanan AF'li hastalarda bifazik dalga formu kullanılması ile, monofazik dalga kullanılmasına göre daha düşük enerji kullanıldığı ve daha yüksek SR'ne döndürme oranı tespit edilmiştir Bizim çalışmamızda da benzer şekilde, EKV'de bifazik yöntem kullanılmasıyla daha az enerji verilerek daha çok hastada SR sağlandı. Hastalardan işlem öncesi ve işlemden 6, 12. saatlerde cTn-I, kütle CK-MB, miyoglobin çalışıldı. Hastalara 15. gün ve 6. ayda kontrol vizitleri yapıldı. Monofazik ve bifazik dalga formu ile yapılan EKV sonrası kardiyak belirteçlerde (cTn-I, kütle CK-MB, miyoglobin) anlamlı bir artış olduğu, cTn-I değerlerinin diğer markerlere göre daha fazla hastada yükseldiği saptandı. Monofazik ve bifazik yöntemin kardiyak markerler üzerine olan etkisi karşılaştırıldığında, iki yöntemin birbirine benzer olduğu ve anlamlı bir fark olmadığı saptandı. EKV sonrası cTn-I pozitif saptanan hastalarda, EKV sonrası cTn-I negatif saptanan hastalara göre EKV dan hemen sonra daha az SR sağlandı. Ayrıca 15. gün ve 6. ay vizitlerinde SR de kalan hasta sayısı yine cTn-I pozitif grupta belirgin olarak daha az saptandı. EKV sonrası oluşan cTn-I yüksekliği kardiyak hasarı yani kısmi nekrozu ve dolayısıyla fibrozisi gösterebileceğinden, EKV sonrası cTn-I yüksekliğinin uzun dönemde hastaların daha az SR de kalabileceğinin bir göstergesi olabileceği düşünüldü. Ancak bunun daha doğru olarak gösterilebilmesi için daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır..
Özet (Çeviri)
Doksöz, A. Comparing the effects of monophasic and biphasic cardioversion on cardiac markers on patients with atrial fibrillation.Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Medical Speciality Thesis, Eskisehir, 2011. The effect of cardioversion at atrial fibrillation on cardiac markers have been investigated in many studies altough there are few studies comparing monophasic and biphasic methods. In the study a total of 50 patients with atrial fibrillation had indication of electrical cardioversion and the average age of 64.8 ± 10.5 and 28 female and 22 male were included. In many previous studies monophasic and biphasic waveform cardioversion have been compaired and in patients with AF lower energy have needed with the biphasic waveform compared with using monophasic waveform and higher rate of the rotation to SR were determined. In our study, similarly, SR was achieved in most patients by giving less power with using biphasic manner in ECV. CTn-I, mass CK-MB, myoglobin studied from the patients before the procedure and in 6 ve 12 hours after the procedure. Check-up visits were performed in 15th day and 6th month. We found that a significant increase on cardiac markers (cTn-I, mass CK-MB, myoglobin) occured after the ECV performed with monofazik and biphasic waveform and cTn-I values increased in more patients than other markers. Monophasic and biphasic method compared the effects on cardiac markers, two methods are similar to each other and there was no significant difference. In patients with CTn-I positive after compared with the patients with cTn-I-negative after ECV the rate of rotation to SR was achieved less. In addition, in 15th day and 6th month visits, the number of patients still in SR in the cTn-I positive group was significantly less. Due to elevation on cTn-I after ECV can show the cardiac injury and so partial necrosis and fibrosis, we thouht that elevation on cTn-I after ECV can be an indicator to stay in SR less in long-term.Hovewer more studies are needed in order to show this beter.