Bölgesel kadın popülasyonunda dexa ile saptanan kemik mineral yoğunluğu
DEXA bone mineral density was determined with regional female population
  1. Tez No: 297407
  2. Yazar: TUBA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kemik mineral yoğunluğu, Konya, Osteoporoz, Bone Mineral Density, Konya
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Kemik mineral yoğunluğu ölçümlerinin doğru yorumlanabilmesi için populasyona özel referans değerlerini kullanmak gerekmektedir. Bu çalışmada DEXA(Dual Energy X-Ray Absorptiometry) kullanılarak bölgesel kadın populasyonunda kemik mineral dansitesi (BMD, gr/cm2) belirlemeyi, yaş, boy ve vücut kitle indeksinin BMD(g/cm2)' ye etkisini incelemeyi ve sonuçlarımızı ABD, Kuzey Avrupa ve Ortadoğu ile karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 20-79 yaş arasında Konya bölgesinde 25174 kadın olgu ile yapılmıştır. Ölçümler ?Lunar DPX Pro? serisi cihazla DEXA yöntemi ile gerçekleştirildi. Lumber vertebralarda 4 vertebraya ait ortalama bir değerin olduğu BMD(gr/cm2) ile nondominant proksimal femur ölçümlerinde femur boyun(neck), trokanter, Ward's alanı ve bu bölgenin ortalamasının alındığı toplama ait BMD(gr/cm2) verilerinin ortalamaları değerlendirildi. İstatistiksel hesaplamalar SPSS programı ile yapıldı. Qadratic ve Lineer regresyon testi, yaş, boy, kilo ile L2-4 vertebra BMD(g/cm2) ve femur neck, ward's, trokanter, total femur BMD(g/cm2) ile ilişkisi için kullanıldı.Bulgular: Çalışmamızda kemik kütlesinin en yüksek olduğu yaş grubu Lomber vertebralarda 20-29 yaş, proksimal femurda 30-39 yaş iken, kemik kütlesinin en düşük olduğu lomber ve proksimal femurda 70-79 yaş grubudur. 60 yaşından sonra literatür ile uyumlu olarak BMD(g/cm2) değerinde anlamlı bir düşüş izlenmiştir. Proksimal femur ve lomber bölge BMD(g/cm2) ile yaş, boy, kilo ve BMİ(kg/cm2) arasında regresyon analizleri yapılmış, yaş, boy, kilo'nun BMD ile ilişkisi olduğu izlenmiştir. Ayrıca çalışma BMD(g/cm2) verilerimiz ile ABD, Kuzey Avrupa, Ortadoğu ve üretici firmanın kullandığı Türk referans verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu bulunmuştur.Sonuç: Her toplumun kemik mineral yoğunluğuna etki eden genetik ve coğrafi yapı gibi faktörlerin farklı olabileceği ve buna bağlı olarak da kemik mineral yoğunluğun değişkenliği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle ülkemiz populasyonuna ait BMD(g/cm2) değerlerini kullanarak daha doğru osteoporoz tanısını koymuş ve eksik, yanlış ve gereksiz tedaviden kaçınmış oluruz.
Özet (Çeviri)
Objective: the localized reference values should be used for bone mineral density measurement for each population. The aim of this study is to determine the bone mineral density (BMD, gr/cm2) in localized women population by using DEXA(Dual Energy X-Ray Absorptiometry), to analyse the effect of height, age, body mass index on the BMD(g/cm2) and to compare our results between USA, North Europe and Middle East.Materials and Methods: We enrolled 25174 female Konya residents in our study aged between 20-79 years. The measurements are performed by device which is called as ?Lunar DPX Pro? by using DEXA method. The mean value of 4 vertebras in all lumber vertabras belongs to BMD(gr/cm2) and femur neck, trokanter, Ward?s region and BMD(gr/cm2) belongs to sum of mean value of this region in measurements of nondominant proksimal femur are determined. The statistical calculations are carried out by SPSS program. The Qadratic and Lineer Regression Tests are used for relation between age, height, weight and L2-4 vertebra BMD(g/cm2) ,femur neck, ward?s, trokanter, total femur BMD(g/cm2).Results: In our study, the highest bone mass is in 20-29 age group for Lomber vertebras, in 30-39 age group for proksimal femur whereas the lowest bone mass in lomber and proksimal femur is in 70-79 age group. After 60 years, the value of BMD(g/cm2) decreases significantly in harmony with literature. The regression analysis are performed between Proksimal femur ,lomber region BMD(g/cm2) and age,weight,height, BMİ(kg/cm2). The age, weight, height, have close relation with BMD(g/cm2). Furthermore, the statistically significant correlation is observed between BMD(g/cm2) data of our study and U.S.A, North Europe, Middle East, the Turkish reference data of manufactury firm.Conclusion: Bone mineral density from different populations varies due to genetic and geographical factors. Therefore, the difference of bone mineral density should be considered. That?s why we can get more accurate diagnosis of osteoporoz by using BMD(g/cm2) values belongs to our country population. In this way, we avoid lacking, wrong and unnecessary treatment.